DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kórházi kapacitásszabályozás ügyében több alkalommal folyt vita a Házban, a törvény tárgyalásakor is és azt követően is. Ma is az a véleményem, hogy ezekre a korrekciókra, az ágyszámcsökkentésre szükség volt. Voltak olyan megyék, ahol ágyat kellett csökkenteni, - sok megyében. Voltak olyan megyék egyébként, ahol nem történt lényeges változtatás, például Nógrád megyében vagy Hajdú megyében. De olyanok is akadtak és akadnak, ahol a törvény, amelyet tavaly fogadott el a Ház, fejlesztésre ad lehetőséget, mint például Fejér megyében vagy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.
Tehát ez azt jelenti, hogy nem fűnyíróelv szerint történt a tízezer ággyal való csökkentés, hanem a szükségleteknek megfelelően. Más kérdés az, hogy a végrehajtás során - és erről is beszéltünk itt, a Házban - nem mindig születtek megfelelő kompromisszumok.
Amit viszont mondani szeretnék: az átalakítás ilyen mértékű lépésére a jövőben nem kell számítani. Finomabb korrekciókra - a szükségletektől függően - lehet szükség, azonban azt gondolom, az egészségügy átalakítása egy olyan szakaszba ért, amikor a minőségi elemek vannak előtérben. Ezért történt a szakmai minimumfeltétel-rendszer meghatározása, ezért folyik egy minőségügyi munka, a szakmai protokollok kidolgozása a tárcánál, és ezen az úton szeretnénk az egészségügyi átalakulást tovább folytatni.
Egyetértek egyébként képviselő úrral abban a tekintetben, hogy az ország lakosságának az egészségi állapota nem megfelelő - sőt, egészen kritikus. Ennek javítását azonban - mint tapasztaltuk - nem a kórházi ágyak nagy számával lehet elérni, hiszen a szükségleteket jóval meghaladó ágykapacitás mellett romlott a népesség egészségi állapota a jelenlegi szintre. A lakosság egészségi állapotának javítása nagyon sok tekintetben meghaladja a népjóléti ágazat lehetőségeit, az tényleg egy széles körű ágazatközi együttműködéssel, a család, a munkahely, a társadalom összefogásával és erőfeszítésével lehetséges.
A képviselő úr által említett gyógyszerfogyasztás nagyságrendje és a népesség megbetegedési viszonyai között nem ennyire egyértelmű a kapcsolat. Az igaz, hogy a betegebb társadalomnak több gyógyszerre van szüksége, mint az egészségesebbnek. Azonban az is köztudott, hogy a gyógyszerfogyasztás ezzel együtt Magyarországon indokolatlanul magas. Számos esetben, amikor gyógyszert még nem kellene fogyasztani, vagy az egészséges életmódra való áttéréssel is el lehetne jutni a gyógyuláshoz, mégis nagyon sokszor és nagyon sokan nyúlnak gyógyszerhez.
Azt gondolom, nem a kórházi ágyszám alakítása, növelése javít az egészségi állapoton. A szükségleteknek megfelelő kapacitású ellátórendszer, egy magasabb minőségi színvonallal mindenki számára elérhető kell hogy legyen a jövőben. Az egészségügyi és a szociális ellátórendszer kapacitásainak összehangolásával, a krónikus fekvőbeteg-háttér bővítésével érhető az el - nyilván nem egyik évről a másikra -, hogy indokolatlanul ne vegyék igénybe az aktív fekvőbeteg-ellátást. Ez esetben jellemzően nem kell a betegnek a pótágyon feküdni. Egy esetleges járvány esetén a korábbiakhoz hasonló módon biztosítani lehet a betegek ellátását, hiszen a fertőző osztályokon mindenütt ilyen célból tartalékok vannak. Egyébként ez az oka az alacsony kihasználtságuknak.
(16.00)
Az évente szezonálisan jelentkező influenzajárvány esetén szükség lehet külön osztályok kijelölésére, amelyek ezeket a betegeket ellátják. De a betegség jellegénél fogva itt egy szezonális feladatról van szó. Az ellátás megoldása ilyenkor a közegészségügyi hatóságok és az intézmények vezetői által végzett átgondolt szervezéssel megoldható, ezért nem indokolt egész évben ilyen címen többletkapacitást fenntartani.
Kérem válaszom szíves elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit