DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Nagy érdeklődéssel hallgattam ellenzéki frakcióvezető-társaim megnyilatkozását (Közbeszólások az ellenzék oldaláról.), mondhatni, hogy egybecsengő megnyilatkozásait, még akkor is, ha hangnemben - szerencsére - azért volt különbség.
Egy dologban nem volt különbség, tisztelt képviselőtársaim: sem Torgyán József, sem Pokorni Zoltán nem adott megoldást és nem adott gyógyírt a problémákra. (Közbekiabálások, zaj az ellenzéki padsorokból.) Nincs válaszuk a súlyos kérdésekre. Nem tekintem válasznak Torgyán Józsefnek a halálbüntetés bevezetésére vonatkozó javaslatát, nem hiszem, hogy így kellene szembenézni a problémákkal, és azt sem tartom igazán komoly útbaigazításnak, amit Pokorni frakcióvezető-társam mondott, aki azt mondta, hogy ne rontsa a helyzetet a kormány.
Azt hiszem, ez a (Dr. Torgyán József: Miniszterelnök, ne nyilatkozz!) kormány nem rontotta a helyzetet. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Ugyan már!) A helyzetnek persze megvannak a maga súlyos oldalai, ennek mindannyian tudatában vagyunk. De tudni kell azt is, hogy 1994 óta sok minden történt. Ezt önök nem vitathatják el, ha itt voltak, ha együtt voltak velünk a Parlament épületében, s együtt szavaztak velünk például a büntető törvénykönyv reformjára, arra a reformra, amely szigorított számtalan ponton, némely esetekben ellenzéki indítványra, sok esetben szabaddemokrata indítványra. Amikor bevezettük a szervezett bűnelkövetésre vonatkozó büntetési tételeket, amikor a gépjárműlopásokkal kapcsolatos rendelkezéseket szigorítottuk meg, akkor - azt hiszem - együtt döntöttünk, együtt néztünk szembe a bűnözéssel, s ennek bizonyos eredményei érzékelhetők is. Hiszen a gépjárműlopások száma Budapesten az elmúlt évben 14 százalékkal csökkent, az elmúlt évben másfél ezerrel kevesebb gépjárművet loptak el, mint a '90-es évek első éveiben - akkor 16 ezer volt ez a szám, tavaly 14 500. Igen sok a 14 500, de azért kevesebb, mint akkor történt.
Az elmúlt évben a rendőrség fejlesztésre 5 milliárd forintot kapott, az elkövetkezendő három évben 36 milliárd forint felett fog rendelkezni a rendőrség fejlesztési célokra. Ma lényegesen kisebb a létszámhiány, mint 1990 és 1994 között, amikor 3500 rendőr hiányzott. Most is hiányzik még 1200 rendőr az utakról, ez kétségtelen, de az elmúlt évben egymillió órával többet járőröztek közterületen a rendőrök, mint az azt megelőző időszakban. Tehát nehéz azt mondani, hogy nem történt semmi - és ennek vannak eredményei is.
Van mire építkezni, bizonyos alapokat leraktunk, de azt is látni kell, hogy nem könnyű lépést tartani a bűnözőkkel és a bűnelkövetéssel, és valóban igaz az, mi magunk is úgy látjuk, hogy a tisztességes, békés állampolgárok biztonságát szolgáló arzenált újabb eszközökkel kell kiegészíteni. Egyetértünk ebben is, reméljük, hogy lesz ebben egyetértés.
A Szabad Demokraták Szövetségének frakciója a mai napon mélyrehatóan elemezte és megvizsgálta a helyzetet, újabb hatékony javaslatokat tesz, olyan javaslatokat foglal csomagba, amelyek már most, ebben a parlamenti ciklusban elfogadhatók, és hatékonyan szolgálhatják mindannyiunk közös érdekét, a közbiztonság javítását.
Engedjék meg, hogy néhány fontos elemre felhívjam a figyelmet. Az elmúlt években világossá vált, hogy a fegyveresen elkövetett bűncselekmények több mint 90 százalékát illegális fegyverekkel, tehát fegyvertartási engedély nélkül követték el. A mi javaslatunk az, hogy fegyverezzük le az alvilágot, tisztelt képviselőtársaim. (Közbeszólások az ellenzék soraiból: Éljen!) Méghozzá azért kell lefegyvereznünk az alvilágot, mert mindannyiunk biztonságát ez szolgálja. A büntető törvénykönyv módosítását javasoljuk, méghozzá olyan értelemben, hogy az alapeseti tényállást két évről nyolc évre emeljük meg, a jelenlegi nullától öt évig terjedő rendelkezéssel szemben. Ezzel kívánjuk elérni, hogy ne folytatódhasson az a bírói gyakorlat, amely általában az illegális fegyvertartás esetében felfüggesztett büntetéssel végződik. Hiszen az, aki fegyvertartási engedély nélkül fegyvert tart, az bűnöző; legalább egy bűncselekményt elkövetett: engedély nélkül fegyvert tartott magánál.
Tehát a szabaddemokraták azt javasolják, hogy a törvény szigorát erősítsük meg, és teljes eltökéltséggel lépjünk fel (Dr. Pusztai Erzsébet: Miért most?), legyen a rendőrség kötelessége és feladata, hogy fellépjen. A bírósági gyakorlaton kell változtatni. Ezen csak akkor tudunk, ha közösen a Btk.-t magát is módosítjuk, mert a bíróságnak ma is módja lenne végrehajtandó börtönbüntetést kiszabni az illegális fegyvertartókra - nem teszi meg.
A szabaddemokraták javasolják, hogy tegyük hatékonyabbá a büntetőeljárás rendszerét. Most éppen folyik a büntetőeljárás reformja, van módunk arra, hogy hatékony intézkedéseket vezessünk be. Van módunk arra, hogy kötelezővé tegyük az egyébként ma is lehetőségként rendelkezésre álló törvényi lehetőséget, amely kimondja, hogy a tetten ért bűnözőt 8 napon belül bíróság elé kell állítani, és ítéletet kell hozni. (Dr. Torgyán József: Csak egy hajszálat értetek tetten!)
Nagy baj az, hogy a tetten ért bűnözők sok esetben hónapok, évek múltán kerülnek csak bíróság elé. Úgy gondoljuk, hogy ezen a gyakorlaton változtatni kell, és megvan a mód arra, hogy változtassunk. (Zaj az ellenzéki padsorokban.)
Szükséges az is, hogy az előzetes letartóztatás intézményét szigorítsuk. Szükségesnek találjuk azt is, hogy amennyiben elmarasztaló ítélet születik - egy évet meghaladó elmarasztaló ítélet - egy előzetesen letartóztatott esetében, annyiban ne legyen mód a szabadlábra helyezésre, hanem az előzetes letartóztatás kötelezően meghosszabbítandó legyen. Ezek is lehetőségek, olyan lehetőségek, amelyeket meg kell erősíteni.
Továbbá szorgalmazzuk azt, ami már 1994-ben is szerepelt a programunkban, és most a büntetőeljárási törvény módosítása tartalmazza: tanú- és áldozatvédelmi szabályok hamarabb lépjenek életbe és hatályba, mint a mostani tervek mondják, tehát ne 2000. január 1-jén, hanem már 1999. január 1-jén.
Továbbá szorgalmazzuk azt, hogy az állampolgároknak a saját maguk, a vagyonuk és a lakásuk, gépkocsijuk biztonságába befektetéseiket vagy annak egy részét adójukból leírhassák. Tehát szorgalmazzuk azt, hogy mindezeknek a berendezéseknek a költségét legalább 30 százalékban az adóból le lehessen írni, ezzel többet fordíthassanak az állampolgárok maguk is saját vagyonbiztonságukra.
Szorgalmazzuk magunk is, hogy az Európai Unió (Dr. Torgyán József: A kisemberekkel fizettettek meg mindent!) előírásaival összhangban a határőrizeti és az ellenőrzési rendszert erősítsük meg.
Szorgalmazzuk azt, hogy a korrupció ellen határozottabban lépjünk fel, a százmillió forintot meghaladó közbeszerzések irányítására közbeszerzési biztosokat nevezzenek ki, akik egy személyben felelnek a közbeszerzések tisztaságáért.
Szorgalmazzuk továbbá azt, hogy a televízió erőszakmentességének a médiatörvény rendelkezése értelmében szerezzünk érvényt.
Ezek olyan intézkedések, amelyek már most megtehetők, amelyek nyilvánvalóan segítik a jelenlegi problémák megoldását, és ha közösen és együttesen úgy akarjuk, s nagyobb komolysággal foglalkozunk ezzel a kérdéssel, mint ellenzéki bekiabáló képviselőtársaim, akkor lesz lehetőség arra, hogy a parlament is elmondhassa: megtett mindent, ami rendelkezésére és lehetőségére áll.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit