KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azért örülök ennek a mai vitának, mert egyrészt nagyon sok mindenre hívta fel a figyelmet, másrészt persze példát szolgáltatott arra is, hogyan nem szabad kezelni dolgokat.
1990 óta mindenki ebben a Házban és természetesen nagyon sokan az országban a rendszerváltás folyamatán munkálkodnak, és ennek kapcsán 1990 óta az az igazi kérdés, amit a magunk számára mindig fel kell tenni és amit nekünk meg kell válaszolnunk, hogy vajon milyen országot építünk. Ezek a felszólalások ezt most nem tükrözték, de ebben természetesen jelentős sikereket tud Magyarország felmutatni, hiszen 1990 után nagyon rövid idő alatt építettük ki egy demokratikus rendszer intézményrendszerét és kereteit - hadd emlékeztessem önöket arra, hogy '90-ben mekkora vitákat folytattunk itt, a Parlament falai között is ezzel kapcsolatban -; folyt a piacgazdaság kiépítése, és ebben is jelentős sikereket tudunk, tisztelt képviselőtársaim, felmutatni. Nem sorolom fel mindazokat a pozitívumokat, amelyek ezzel kapcsolatban felsorolhatóak, de mindenképpen a kettő együtt tükröződik abban, hogy ma milyen Magyarország megítélése. Kár lenne ezt a megítélést mesterségesen a saját magunk számára lerombolnunk!
Ugyanakkor azonban ebbe a kérdéskörbe, tisztelt képviselőtársaim, 1990 óta beletartoznak mindazok a hibák, amelyeket elkövettünk, és beletartoznak mindazon jelenségek, folyamatok is, amelyek ennek a rendszerváltásnak a következményei. Ha most a közbiztonságról beszélünk - és ezt, ahogy látom, most már mindenki igyekszik az emberek biztonságérzete oldaláról megközelíteni -, akkor tessék tudomásul venni, hogy az emberek biztonságérzete mindazon bizonytalanságnak is a függvénye, amelyet 1990 és 1997 között el kellett szenvednie! Ebben benne van a munkahelyek bizonytalansága, benne van a jövőtől való félés bizonytalansága, benne van a gyerekei jövőjéért való aggódás bizonytalansága, benne van az egészségéért való aggódás bizonytalansága, benne van természetesen mindaz, amit a bűnözéssel kapcsolatban érzékelt. Megint hadd emlékeztessek arra, hogy '89 és '91 között, három év alatt, mindenfajta kormányzati tevékenységtől teljesen függetlenül, az ismertté vált bűncselekmények száma duplájára növekedett. Ezt a magyar állampolgárok azóta sem voltak képesek kiheverni.
1990 óta számos intézkedés történt annak érdekében, hogy ezen a helyzeten javítani legyünk képesek. Itt egy folyamatról van szó. Meg lehet állapítanunk, hogy ezek az intézkedések nem voltak elégségesek. Igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy nem ciklusfüggőek ezek a dolgok. Hiszen például úgy tűnik, a robbantássorozat mögött az olajmaffia harcai állnak - de az olajmaffia a jövedelmeit akkor szerezte, amikor különbség volt a gázolaj ára és a fűtőolaj ára között. Ezt a különbséget '95. január 1-jével szüntettük meg, de hát ettől még a folyamat mostanra érett be. Nem hiszem, hogy ebben az ügyben különösebben egymásra kellene mutogatnunk.
Ugyanakkor azonban, tisztelt képviselőtársaim, az elmúlt hetek budapesti eseményeiből sem Magyarország, sem a főváros közbiztonságára vonatkozóan messzemenő következtetéseket nem szabad levonni. Azt kell érteni, hogy az emberek újra elbizonytalanodtak. Amit '97-ben a budapesti rendőrségnek az erejét megfeszítve sikerült felépítenie, azt most kezdheti elölről ennek a helyzetnek a következményeként. Ezért kell újabb és többletintézkedéseket tenni, amelyeket a rendőrség meg is tett. Abba a képbe azonban, hogy milyen ország lesz Magyarország, az is beletartozik, hogy kampányszerűen ilyen ügyek kapcsán nem hiszterizáljuk a közbiztonság helyzetét, mert ebből csak rossz megoldások születhetnek: idegenellenesség, túlzott szigorítások, a jogrendünk szétverése. Én, tisztelt képviselőtársaim, mindnyájunkat óvnék ezektől a módszerektől. Koncentráljunk arra, hogyan lehet az emberek biztonságérzetét növelni!
Én választások idején hiszek a kampányban. Munka idején a kampánymegoldásokban soha nem hiszek, és ilyenekhez most sem adom a nevemet.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Nagy taps a kormánypártok és az MDNP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit