POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Hölgyeim és Uraim! Elnök Úr! Miniszterelnök úr szavait hallgatva, illetve a múlt heti sajtótájékoztatóján elhangzott bejelentését hallgatva, bizony valamennyiünknek el kell gondolkozni. Hiszen miniszterelnök úr azt mondta: "ami Magyarországon van, az nem közbiztonság". - s ebben igazat kell neki adnunk. Ma az utcákon - nemcsak a főváros útjain, az ország nagy városainak utcáin - tombol a bűnözés, és a kormány nagy része tehetetlenül szemléli ezeket az eseményeket. Ha csak sorba vesszük a legutóbbi heteket: bolti sorozatgyilkos járja az utakat, nincs olyan nap, hogy ne követnének el fegyveres bankrablást valamelyik városban, és kivégzésszerű utcai gyilkosság tanúi vagyunk.
Ezek a tények tovább rombolták a polgárok biztonságérzetét. Erre válaszul a kormány és a kormányfő - 43 hónapnyi kormányzás után - koncepciót gyárt, koncepciót követel a belügyminisztertől. Azt a mondatot, miniszterelnök úr, amit ön mondott, mindenki őszinte felháborodással elmondhatja ebben az országban, egyvalaki nem: aki a Magyar Köztársaság kormányát vezeti. (Taps az ellenzék padsoraiban. - Közbeszólás: Úgy van!)
Gyökeres fordulatra van szükség, és ebben a fordulatban végig kell gondolnia kinek-kinek a teendőit és a személyes felelősségét is; nemcsak a kormánynak és a kormánypártoknak, önöknek, uraim és hölgyeim, hanem bizony az ellenzéki pártoknak is. A mi dolgunk is az, hogy végiggondoljuk: eddigi javaslatainkkal, amelyeket tettünk, adott esetben a Btk. szigorítására, az életfogytiglani büntetés tényleges voltának visszaállítására vagy létrehozására, a rendőrség felderítési munkáját segítő költségvetési módosító javaslatok benyújtására, mennyire voltunk kitartóak, vagy mennyire adtuk föl adott esetben túl korán az önök kormányával szemben a küzdelmet. De a felelősség megáll ezen az oldalon is.
Mire kért ön koncepciót a belügyminiszter úrtól? Mert az nem baj, ha valaki koncepciót kér. Az nagy baj, ha az ország színe előtt arról beszél, hogy az emberölések nagy részét, 80 százalékát külföldi vagy külföldről érkező bűnöző követi el; majd kiderül egy napra rá, hogy ez a százalék 4 százalék körül mozog. (Zaj.) Nemcsak arról van szó, hogy ez a kijelentés persze alkalmas a külföldről érkezők, sok esetben magyar ajkúak, vagy bárki mással szemben az idegengyűlölet gondolatának, érzésének felébresztésére, mert valóban szükség van a határőrizet megszigorítására, valóban szükség van a határátlépés eszközeinek modernizálására, javítására; hanem az a döbbenetes, hogy az beszél közbiztonságról, az kér koncepciót, aki ezt a számot ily módon és így téveszti el. S az, aki 4 százalék helyett 80 százalékról beszél, az bizony nem beszélhet megalapozottan, nem beszélhet őszintén a közbiztonság feletti aggodalmáról. Az nem alkalmas erre a feladatra! (Taps az ellenzék padsoraiban. - Úgy van!)
Kuncze Gábor arról beszélt a múlt héten, hogy új szakaszába lépett a magyarországi bűnözés. Nem a kivégzésszerű gyilkossággal lépett új szakaszába a magyarországi bűnözés - az már csak sajnálatos, hogy ez csak egy legalábbis ellentmondásos egyéniségű vállalkozó amúgy szomorú halála után jutott eszébe a belügyminiszter úrnak, és nem a kivégzett rövidárubolti dolgozók vagy kereskedők halála után; ez egy szubjektív megjegyzés, személy szerint ki-ki elgondolkodhat rajta -, az viszont már objektív, hogy nem akkor jutott az ön eszébe új szakaszról beszélni, amikor Magyarországon soha nem látott rekordot, félmillió fölötti számot ért el a bűncselekmények száma.
Summa summárum: abban egyetértünk, hogy Magyarországon a polgárok nem akarnak, nem is tudnak félelemben élni. Az önök dolga lett volna, hogy ezen javítsanak. Most már erre láthatóan kevés az idejük. Egyet kérünk csak önöktől, itt, szolgálati idejük vége felé: ne rontsák a helyzetet!
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)
(15.40)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit