SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Full text search

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ismételt hozzászólóként szeretném a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának véleményét megismételni és röviden ismertetni.
Alapvető álláspontunk - mint ahogy azt az elmúlt kedden én magam is kifejtettem, kedden este is megismételtem -, hogy a helyi adókról szóló törvényjavaslat alapvető iránya és célja jó, támogatható és támogatandó. Nyilvánvaló, a törvényjavaslatból kiderül - és azt gondolom, ezt a parlament mindkét oldalán ülők elfogadták, elfogadják -, hogy a jövő a vagyonarányos közteherviselésé, az értékarányos közteherviselésé az átalányadózás helyett. Azt gondolom, ez az alapvető cél, ez az alapvető irány megjelenik a beterjesztett törvényjavaslatban.
A magunk részéről ismertettük aggályainkat, amelyeket nagyon röviden szeretnék most összefoglalni.
Először is úgy érezzük, hogy az újértékszámítás messze esik a magyar valóságtól. Másodszor: azt gondolom, sokszor elmondtuk, talán mind a két oldalon, hogy az önkormányzatoknál nincsenek meg a személyi feltételei ezen helyiadótípus gyors bevezetésének, illetve leginkább a kistelepüléseket sújtanánk vele. Harmadszor: megítélésünk szerint a törvényjavaslat nem differenciál elegendő súllyal a vagyoni és esetleg jövedelmi viszonyok között. Negyedszer: ebben a törvényjavaslatban benne található az a kényszerpálya, hogy az önkormányzatokat nagyon erős bevételkiesés fogja érinteni, tehát mindenképpen ennek az ellensúlyozását, kompenzálását valamilyen mértékben meg kell, meg lehet valósítani.
A Magyar Demokrata Fórum részéről egy módosító javaslatot nyújtottunk be, ennek a módosító javaslatnak a lényege az, hogy a hatályba léptetést toljuk ki, toljuk el egy esztendővel, és ezzel adjunk egy kis időt, adjunk alkalmat arra minden félnek, hogy finomítsuk ezt a törvényjavaslatot, illetve mindenki, minden érintett fel tudjon készülni ennek a törvényjavaslatnak törvény formájában történő esetleges bevezetésére. Ismereteim szerint a kormányzat affinitást mutat ehhez a módosító javaslathoz, és azt szeretnénk kérni, azt szeretném kérni magam is, hogy a kormányzat képviselője támogassa majd ezt a módosító indítványt.
Annak érdekében, hogy ez a törvény megvalósulhasson egy egységes adóreform bevezetése keretében, illetve megvalósulhasson a kormányprogramnak az az alapvető elve, hogy a központi elvonásokkal párhuzamosan legyen növelhető a helyi adók mértéke, én azt gondolom, ez mindannyiunk számára egy elfogadható alapelv, és a módosító indítványunk megvalósulása esetén egy esztendővel ugyan később, de mindez az alapelv megvalósulhat.
Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit