DR. HACK PÉTER

Full text search

DR. HACK PÉTER
DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A személyi jövedelemadóról szóló törvény, mint ahogy a vitában is hallottuk, sokféle politikai célt testesíthet meg, valósíthat meg adópolitikai döntéseivel.
Az SZDSZ képviselőcsoportja már a korábbiakban is felhívta a figyelmet arra, hogy ezen célkitűzések közül a közbiztonság javításáért is lehetne tenni az adótörvények módosítása útján.
(17.40)
A kormány által benyújtott javaslat elmulasztotta ezt a lépést, ezt szeretnénk a magunk részéről pótolni. Kóródi Mária és Mécs Imre képviselőtársaimmal módosító indítványt nyújtottunk be annak érdekében, hogy a biztonsági berendezések felszerelése, illetőleg beépítése, a vagyonvédelem megjelenjen adókedvezményben.
A Fidesz-kormány politikájában, legalábbis a jelszavak szintjén, arról beszélt, hogy javítani szeretné a közbiztonságot, ennek érdekében nyújtott be néhány törvényjavaslatot, amelyeknek a tárgyalása a jövő héten kezdődik meg a Házban. Ezek a törvényjavaslatok meggyőződésünk szerint nem a legalkalmasabb eszközök a közbiztonság javítására, hiszen több száz éves tapasztalat, hogy önmagában a büntetések súlyossága nem hat elrettentően a bűnelkövetőkre. Azokban az országokban, ahol a legsúlyosabbak a büntetések, a mai napig is messze a világ többi országának átlagát meghaladó a bűnözés. A két tényező közötti összefüggés szakmai alapon nem kimutatható.
Az azonban minden szakmai vizsgálat által alátámasztott tény, hogy a bűnözés elleni fellépés leghatékonyabb eszköze a megelőzés. Az a megelőzés, amikor a polgárokat érdekeltté tesszük abban, hogy védekezzenek a vagyon elleni bűncselekményekkel szemben. A lakásbetörések, gépjárműfeltörések és -lopások nagy számának statisztikai adatai is mutatják, hogy ezeknek a betöréseknek, gépjárműlopásoknak a döntő hányadát - természetesen vannak kivételek - olyan ingó- vagy ingatlanvagyon ellen követik el, amely nincs megfelelően védve.
Az SZDSZ képviselőcsoportja általában nem híve az olyan típusú adókedvezményeknek, amikor bizonyos társadalmi rétegek a többiek rovására részesülnek kedvezményekben. A biztonsági berendezéseket felszerelő polgárok a költségvetés egésze számára takarítanak meg pénzt, hiszen az az adókedvezmény, amit a házára vagy lakásának ajtajára rácsot vagy riasztóberendezést felszerelő polgár megkap, ez az adókedvezmény a költségvetésnek mindenképpen olcsóbb, mint adott esetben a betörés helyszínén lefolytatott helyszíni szemlének a költsége, nem is beszélve az igazságszolgáltatás egész folyamatának költséges voltáról.
Ezért javasoljuk azt, hogy a személyi jövedelemadó törvény alapján kapjanak kedvezményt az összevont adóalapból azok a személyek, akik ingatlan, illetve ingóság védelmét szolgáló biztonsági berendezést szerelnek fel. Ezáltal a kormány indirekt módon ösztönözheti a polgárokat arra, hogy védjék meg saját vagyontárgyaikat, és vállaljanak egyfajta költségközösséget az állammal a bűnözés elleni fellépésben. Hiszen mindazok, akik jelen pillanatban - akár a biztosító kényszeréből, akár saját elhatározásból - ilyen költségbe verik magukat, mindig azzal kell hogy számoljanak, hogy a védelmi berendezés költségeit a családjuktól kell elvonni, a védelmi berendezéseket csak olyan áron szerelhetik fel házaikra, lakásaikra, ingóvagyonukra, hogy ezzel a családi fogyasztást csökkentik, és vagyonukból, a család megélhetéséből kell áldozni a védekezésre. Ez véleményünk szerint nem méltányos megfontolás.
Az SZDSZ-képviselőcsoport másik javaslata, amit a későbbiek során képviselőtársaink is szeretnének részletesebben kifejteni, arra irányul, hogy a helyi adók tekintetében kerüljük el a kettős adóztatást az szja vonatkozásában, hiszen jelen pillanatban a helyi adóként befizetett jövedelmek egyben szja alá is esnek, tehát ugyanazokat a jövedelmeket kétszer is megadóztatja az állam. Ez véleményünk szerint méltánytalan.
Én azt gondolom, hogy ezeknek a javaslatoknak a kormány által benyújtott javaslatból való kimaradása csak a véletlen műve, ezért szeretnénk kérni kormánypárti képviselőtársainkat, hogy támogassák a javaslatunkat. A biztonsági berendezések vonatkozásában ezt annál is fontosabbnak tartjuk, mert úgy ítéljük meg, hogy az ilyen típusú javaslatok támogatása ad valóban választ arra, hogy a kormány tényleg szeretné megjavítani a közbiztonságot, vagy csak jelszavakat szeret ismételgetni anélkül, hogy az érdemi változtatásokat támogatná.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit