DR. KISS GÁBOR

Full text search

DR. KISS GÁBOR
DR. KISS GÁBOR (MSZP): Elnök Úr! Miniszterelnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Azért kértem felszólalási lehetőséget, hogy a felső-Tisza-vidéki árvízveszély egyik érintett kistérségének, Beregnek képviselőjeként köszönetet mondjak a védekezésben, a kárelhárításban közreműködött minden magánszemélynek, szervezetnek, intézménynek; mindenekelőtt a veszélyeztetett települések lakosságának, akik a rájuk törő veszedelem első óráiban magukra utalva, a maguk erejével állták útját az áradatnak; a védekezést szervező polgármestereknek végig a Tisza vonalán: Milotán, Tarpán, Gulácson, Jándon, Gyürében, Tiszakerecsenyben és Vásárosnaményban, köztük az erős lelkű asszonyoknak, Tivadar polgármester asszonyának és a tarpai jegyző asszonynak; a területi védekezést összehangoló polgárőrségnek, parancsnokának, munkatársainak; az országos szervezetek képviselőinek; a vízügyi igazgatóság dolgozóinak; a honvédség térségbe vezényelt alakulatainak, minden katonának; a rendőrhatóságnak; más vidékekről jött önkénteseknek, bányászoknak, alpinistáknak és annak a fiatalembernek is, aki Budapestről egyenesen azért utazott oda, hogy a legveszedelmesebb helyre osszák be.
Köszönöm a magánszemélyek és cégek felajánlott segítségét, a fóliazsákokat, a munka- és erőgépeket, a megnyitott homokbányákat, a frissen sütött kenyeret.
(15.20)
Köszönöm a kormány intézkedéseit, a köztársasági elnök úr, a miniszterelnök úr bátorító szavait, a kormányelnöknek és a szakminiszternek a gátrendszer megerősítésére vonatkozó előzetes elhatározását. A veszély még nem múlt el teljesen; elhúzódó védekezésre kell számítani. A lakosságot ért anyagi károk enyhítése újabb költségvetési források igénybevételét teszi szükségessé. A bajba jutott önkormányzatok kiadásainak legalább részleges és sürgős visszatérítése indokolt. Hasonlóképpen sürgető az árhullám fogadására előzetes intézkedéseket tett polgármesteri hivatalok költségeinek gyors átvállalása. Mindebben számítunk a kormány további hathatós intézkedéseire.
A védekezés tanulságainak értékelése későbbi feladat. Tapasztalataim arra utalnak, hogy lesz mit szerbe-számba venni. Két következtetés figyelembevétele azonban jó lélekkel ajánlható. A védekezés az emberi egymásrautaltságból fakadó összefogás erejét ismételten megmutatta; mintha az élet igazolná a művészetet: "Kinn peremig csaphat az áradat, betörni készen, rontsa bár a töltést, közös egyetértés tömi be a tört rést."
Északkelet-Magyarország népe, amely geopolitikai helyzetéből, földrajzi elhelyezkedéséből adódó természeti csapásoktól, hibás politikai döntések rossz következményeitől annyi méltánytalanságot szenvedett, a közvetlen veszély elmúltával is fokozottan rászolgál a kormányzati figyelemre, kiemelt támogatásra.
Kérek mindenkit, a kormányt, képviselőtársaimat, állampolgárokat, mindenkit, aki teheti, pénzbeli támogatásának megajánlásával is segítsen. Kérek mindenkit, gondoljon Kárpátalja otthonát vesztett lakóira, a mementóvá vált Vári községre is. Kérem a kormányt, működjön közre abban, hogy a segélyszállítmányok célba érjenek.
Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Felszólalásomat abban a hitben mondtam el, hogy a térség talán nem szenved majd hátrányt amiatt, hogy lakóinak köszönetét és további segítség iránti kérelmét ellenzéki színekben megválasztott képviselő mondta el.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit