DR. VARGA ISTVÁN

Full text search

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt napokban az egész ország aggódva figyelte azt az emberfeletti és hősies küzdelmet, melyet a Tisza felső szakaszán a polgári védelem, a katonaság, az ott élők és nem utolsósorban dr. Zilahi József képviselőtársunk, a megyei közgyűlés elnöke folytattak a pusztító árral szemben. A tudósítások címei: "Ötezer ember a gáton", "Állják a sarat a gátak", "Százmillió forintos gyorssegély Kárpátaljának", "Tíz méter magasan tetőzhet a Tisza" - ráirányították mindannyiunk figyelmét az árvízvédelem fontosságára.
Tisztelt Országgyűlés! Az árvizek elleni védekezés egyidős az emberiség történetével. A magyar medence vízrajzából adódóan a Kárpátokból lezúduló vizek a síkságon elterülve nagy területeket öntöttek el. Az árvíz elleni védekezésül már a középkorban építettek árvízvédelmi töltéseket Magyarországon, de a szervezett védekezés a török hódoltságot követően a XVIII. század végén kezdődött, majd a XIX. század első felében vett nagy lendületet, Széchenyi István szervező munkája és Vásárhelyi Pál kiváló mérnöki teljesítménye révén.
A múlt század végén csak a Tisza és mellékfolyói árvízvédelmére 302 millió koronát fordítottak elődeink. Katasztrófát jelentő két emlékezetes árvíz az 1838-as jeges pesti, valamint az 1879-es szegedi volt. Századunkban az 1965-ös dunai s az 1970-es tiszai volt a legtragikusabb. Soha sem szabad elfelejtenünk, hogy Magyarország jelenlegi területének egynegyede, 23 420 négyzetkilométer van veszélyben egy árvíz idején, s 2 960 kilométer hosszú fővédvonalban lévő töltés és 30 kilométer hosszú árvízvédelmi fal nyújt biztonságot a polgároknak.
Az évszázad eddigi legnagyobb tiszai áradását hazánk területén egyelőre sikerült megfékezni az ott élők, az ott dolgozó katonák, a polgári védelmi alakulatok és az önkormányzatok heroikus küzdelme folytán; de természetesen segítenünk kell a Kárpátalján élőknek, Técső és Csap lakóinak, hisz ott 118 települést és 6 754 épületet öntött el a víz, s 25 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.
Romániában, Máramaros megyében a kár 10 millió dollárra becsülhető, s nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy 40 ezer hektár termőföldet öntött el a Felső-Tisza vidékén a víz. E drámai napokban jogosan fakadtak ki az ott élők: "Tudja uram, ez a vidék csak a térképen meg a bajban létezik!" Még egyszer nem fordulhat elő, hogy szerda este - nem egészen 12 órával az évszázad legnagyobb áradásának levonulása előtt - az Országos Vízügyi Főigazgatóság ügyeletén még a Tisza lassú apadásáról tájékoztattak. Nem fordulhat elő az sem, hogy sem Máramarosból, sem a Kárpátaljáról nem kapunk megbízható és pontos információt az árvízhelyzetről.
Tisztelt Országgyűlés! Meggyőződésem, hogy a legfontosabb feladat minden körülmények között - s erről a miniszterelnök úr is többször beszélt - a polgárok biztonsága. Ha ez 30 milliárd forintba kerül, akkor ennek kell megteremteni a forrását!
Végül szeretném bejelenteni, hogy a Magyar Demokrata Fórum országos választmányának tagjai szombaton több mint félmillió forint készpénzadományt ajánlottak fel az árvízkárosultaknak, és el is juttattuk azt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit