DR. HENDE CSABA

Full text search

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Nagyon rövid zárszót mondok, úgyhogy nem kellene messzire menni, mert utána szavazni kell.
A közel két hónapos parlamenti vita tapasztalatait összegezve elöljáróban egy rövid számvetést engedjenek meg nekem.
Azt, hogy a kormány, illetve az ellenzék számára egyaránt fontos kérdés az igazságszolgáltatás jövője, jól jelzi, hogy a két javaslathoz összesen mintegy 140 módosító indítvány érkezett, köztük 16 bizottsági módosító javaslat és több mint 50, az ellenzék soraiból érkezett módosító indítvány. Ezek a számok is mutatják tehát, hogy mind az ellenzéki, mind a kormánypárti honatyák felelősséget éreznek az igazságszolgáltatás jövője iránt. Ez kifejezésre jutott annak a hatpárti konszenzuson alapuló bizottsági módosító indítványnak a megszületésében is, amely a törvény kétharmados részeit teszi az ellenzék számára is elfogadhatóvá.
(21.20)
Senki sem vitathatja, hogy ez a konszenzus a kormánypártok részéről gesztus értékű politikai lépés, ami egyértelműen kifejezésre juttatja a kormánynak azt a szándékát, hogy az igazságszolgáltatási reformot folytassa.
Ehhez a gondolathoz kapcsolódva - különösen most, a módosító javaslatokról való szavazás előtt - hangsúlyoznom kell azt is, hogy éppen ennek a törvényjavaslatnak a parlamenti vitája cáfolja azt az ellenzéki pártok részéről igen gyakran hangoztatott állítást, amely szerint a kormány politikai meggondolásból, öncélúan, úgymond, izomból elutasít minden jobbító szándékú ellenzéki módosító javaslatot.
Örömömre szolgál, hogy megemlíthetek néhány olyan módosító indítványt, amely mutatja, hogy igenis kialakulhat véleményazonosság a kormány és az ellenzék között, akár jelentős kérdésekben is.
Az ellenzéki pártok részéről megértésre talált - és ezt őszintén nagyra értékelem - a kormánynak az a szándéka, hogy a polgári peres eljárás gyorsítása érdekében ne csak a felek számára előírt határidőket szigorítsuk, hanem a bíróságok számára is írjunk elő egyes eljárási cselekményekre szoros és szigorú határidőket. Az SZDSZ részéről benyújtott módosító indítványok még a törvényjavaslatnál is szorosabb határidők megállapítását szorgalmazzák, amelyek közül a kormány támogatja például azt, hogy az első tárgyalás kitűzésére a törvényjavaslat szerinti hat hónap helyett már négy hónapon belül kerüljön sor.
Szintén támogatja a kormány az MSZP részéről benyújtott módosító indítványok közül azt, amely a polgári bíróság által kiszabható, legfeljebb 500 ezer forintos rendbírság felső határát a pertárgy értékéhez igazodóan maximálni javasolja. Ez azért jó és elfogadható javaslat, mert egyszerre érvényesül a szankció szigorítására irányuló kormányzati szándék, ugyanakkor mindez a méltányosság keretei között marad.
A módosítások közül hangsúlyos kérdés a büntetőeljárási szabályok hatályba léptetése. Célszerű és indokolt, hogy a parlamenti elfogadást követően a jogalkalmazóknak megfelelő időt biztosítsunk ahhoz, hogy fel tudjanak készülni. Ezért a törvényjavaslat büntetőeljárási szabályok módosítására vonatkozó része a kormány egyetértésével 2000. március 1-jén lép hatályba.
Tisztelt Országgyűlés! Ezúton is megköszönöm a kormánypárti és az ellenzéki képviselők rendkívül aktív közreműködését, valamint külön tisztelettel és köszönettel tartozunk az alkotmány- és igazságügyi bizottságnak, amely munkájával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma este sokkal kiérleltebb és jobb törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról szavazhatunk.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit