ERKEL TIBOR

Full text search

ERKEL TIBOR
ERKEL TIBOR (MIÉP): Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Kollégák! Jelentős magyar vonatkozású kulturális eseménynek lehettek tanúi a képzőművészet amerikai barátai ez év tavaszán Washingtonban. Nicolas M. Salgó, magyarországi születésű, USA-ban élő diplomata saját tárlata keretében mutatta be azt a háromszázvalahány művészi alkotást, amely követi megbízása során jutott birtokába, mint írja, "egy megrögzött gyűjtő négyévi munkájának eredményeként".
Salgó úr nálunk volt követ, gyűjtésének középpontjában magyar remekművek álltak, és - az ő titka egyelőre, hogyan, de - sikerrel gyűjtött. Néhány név a becserkészettek közül: id. Markó, Ligeti, Székely Bertalan, Lotz, Benczúr, Zichy, Munkácsy, Pál László, Mednyánszky s a többi. Róluk eddig azt hittük, hogy a Magyar Nemzeti Galériában a helyük, ha nem ott vannak, oda kell kerülniük. A képek becsült hazai felvásárlási ára és jelenlegi külföldi értéke között 15-20-szoros lehet a különbség, a mai meghaladja a milliárdot - forintban.
Salgó úr gyűjtőszenvedélyének a nyolcvanas évek közepén a művelődési tárca és a pártközpont illetékes osztálya legfelsőbb vezetőinek a szeme előtt és tudtával hódolt, és esetünkben szinte bizonyosan közvetlen jóváhagyással. Így kellett megszerveznie az USA-ba szállítást is. Ez idő tájt ugyanis még egy madár sem repülhetett át a határon másként, ha muzeális értékű magot véltek a begyében. A képek viszont - és ez valóban megdöbbentő - állítólag engedéllyel utaztak. Salgó úr tehát - függetlenül saját anyagi hozzájárulásától - eddig még államfők között is példátlan mértékű ajándékot kapott a magyar népet súlyosan megkárosító akkori pártunktól, kormányunktól.
Tisztelt Államtitkár Úr! A kincseinket elfolyató csapok elzárásának korát szervezzük. Gondolom, kötelességünk az országot az alábbi kérdésekkel és válaszokkal tájékoztatni:
Mivel szolgált rá erre a milliárdos értékű ajándékra Salgó úr? Mi a minisztériumi vizsgálat eddigi eredménye, a nagy valószínűséggel felelős Köpeczi Béla volt miniszter úr és Mravik László, az MSZMP TKKO akkori alosztályvezetőjével szemben? Végül: mi a véleménye minderről washingtoni történész-nagykövetünknek - bizonyára kapott meghívót -, tekintettel a tárlatvezető katalógus nemzetgyalázó történelmi háttértanulmányára? Ez utóbbira később térünk vissza.
Tisztelt Államtitkár Úr! Válaszát várva köszönöm megtisztelő figyelmét. (Taps a MIÉP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit