NAGYIVÁNYI ZOLTÁN

Full text search

NAGYIVÁNYI ZOLTÁN
NAGYIVÁNYI ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Nehéz helyzetben vagyok, mert a szocialista képviselőcsoport véleménye szinte egy az egyben megegyezik Lotz Károly képviselőtársunk véleményével, hadd ne ismételjem meg szinte szó szerint azt, amit ő elmondott. Csupán azt emelném ki, hogy mind az előterjesztés, mind pedig az a munka, ami mögötte van, az a szakszerűség, korrektség elismerésre méltó, és azt hiszem, hogy az Országgyűlés nevében kérhetjük Kovács Árpád elnök urat, hogy az ÁSZ valamennyi munkatársának tolmácsolja azt az elismerést, amit a többi képviselőcsoport hozzászólói is elmondtak.
Engedjék meg, hogy bár a két évről szóló beszámoló egészéhez egy kissé méltatlan, amit itt ismertetni szeretnék, de úgy érzem, hogy szükséges. Egy olyan kérdést szeretnék idézni a '98-as beszámolóból, a J/951. számon szereplő egyik mellékletéből, amely itt a Házban és a sajtóban is nagyon gyakran szerepelt, de gyakorlatilag tényszerűen eddig még nem került lezárásra. Ezért kérem, nézzék el nekem, hogy tizenhat sort a jelentés mellékletéből olvasok fel, amelynek a címe: Összefoglaló egyes pártok állami ingatlanjuttatásának törvényességi ellenőrzéséről. Ez a vizsgálati jelentés arról szól, hogy a kormány az MDF-nek és a Fidesznek pótlólagosan ingatlant juttatott.
"A vizsgálat megállapítja, hogy a két párt részére történt ingatlanjuttatás mértéke meghaladja a hatpárti megállapodás szerinti jogosultság mértékét. A juttatás mértéke nincs összhangban a törvénymódosítás azon követelményével sem, amely szerint olyan mértékben juttatható ingatlan, amely a választási eredményeik szerint azonos elbírálást eredményez a többi párttal. Az ellenőrzés megállapítása szerint az MDF 2237, a Fidesz 2672 korrigált nettó négyzetméter, választási eredményükkel arányban nem álló többlet-ingatlanjuttatásban részesült.
Az ingatlanjuttatási eljárás törvényességét is meg kellett vizsgálnunk. Itt az állapítható meg, hogy a párttörvény módosítása alapján juttatott három ingatlan közül a Budapest VI. kerület, Andrássy út 105. számú ingatlan esetében az eljárás törvényes volt, míg a Budapest V. kerület, Váci út 38. és a Budapest V. kerület, Széchenyi rakpart 3. számú ingatlanok esetében az eljárásban törvénysértő mozzanatok voltak.
Két utóbbi ingatlan juttatása kormányhatározaton alapul. A döntés megalapozottsága azonban nem volt megfelelő, mivel a kormányhatározat és a meghozatala érdekében készült előterjesztés nem tartalmazott adatot a két pártot törvényesen megillető ingatlanok mértékére, a tulajdonba adni szándékozott ingatlanok méretére és a párttörvény módosítása alapján már tulajdonba adott ingatlanok alapterületére sem.
(16.10)
Ennek következtében a választási eredményekkel arányban nem álló méretű ingatlanok tulajdonba adása történt meg a kormányhatározat alapján."
Elnézést, hogy ilyen hosszasan soroltam, de úgy érzem, hogy a jelen lévő képviselők nem mindegyike olvassa el valamennyi előterjesztést, és a közvéleménynek erről a jelentésről nincs tudomása.
Még egyszer szeretném elfogadásra javasolni a két év tevékenységéről szóló állami számvevőszéki beszámolót. Köszönöm az elnök úrnak a megszólalási lehetőséget és önöknek a figyelmet.
Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit