DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Avarkeszi Dezső képviselő úr és Mécs Imre képviselő úr úgy méltatták június 19-ét, ahogy én tavaly, amikor megindokoltam a 2001. évi XVII. törvény elfogadását és a magyar szabadság napjának törvénybe iktatását, és ami után ezt megszavaztuk 92 százalékos többséggel. Ezért nem értem, hogy most miért kell egy új törvényt hozni. Mert ezek szerint már tavaly egyetértettünk abban és már tavaly megalkottuk azt és megerősítettük mindazt, amit ők itt elmondtak.
De tovább folytatom: ha tehát egyetértünk június 19-e megítélése jelentőségében, most elmondta Szabó képviselő úr, hogy a preambulummal sincs igazán baj, akkor meg vagyok nyugodva, ha ez valóban így van, de én nagyon félek, hogy nem ez a helyzet. De be lehet ezt bizonyítani, tisztelt szocialista képviselőtársaim, tehát ha jó a preambulum is, sőt kiderül, hogy a szabadság napja elnevezés is elfogadható, nem értem, miért kell új törvényt alkotni. Ha az a baj, hogy már nincs ideje annak a szerénységnek, ahogy mi ezt tavaly gondoltuk, hogy talán ne azok döntsék el, hogy valami március 15-ével egyenrangú, augusztus 20-ával, október 23-ával egyenrangú, akik annak a történelmi eseménynek cselekvő részesei voltunk, mármint mi, hanem ezt bízzuk az utókorra... - ha tehát úgy gondoljuk, itt az ideje, hogy legyen nemzeti ünnep, legyen! De akkor nagyon egyszerű a dolog: elő kell venni a 2001. évi XVII. törvényt, és egy háromszavas módosító javaslattal nemzeti ünneppé kell nyilvánítani. Nagyon kérem, hogy ezt tegyük, és akkor helyreáll a béke és az egyetértés közöttünk. Annál is inkább, mert a 2001. évi XVII. törvény rendszerváltó törvény, képviselőtársaim, azt szándékoltan a tizedik évfordulóra, az ország teljes szuverenitása visszanyerésének 10. évfordulójára alkottuk. Ilyen rendszerváltó törvényt nem illik hatályon kívül helyezni, nem illik megsemmisíteni.
Ha tehát az a helyzet, ami most egyes hozzászólásokból kibontakozik, akkor én vagyok a legboldogabb, és akkor járjunk el úgy, ahogy Gémesi képviselő úr is elmondta. Vegyük elő a 2001. évi XVII. törvényt, azt a háromszavas módosítást vigyük rajta végig, és akkor rendben van minden. (Szórványos taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit