BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR pénzügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Vannak törvénymódosítások, amelyek nem terjedelmükkel vívják ki a figyelmet, és nem súlyuk vagy oldalszámuk vagy a benne módosított paragrafusok nagy száma teszi őket fontossá. És természetesen vannak expozék, amelyek ezekhez a törvényjavaslatokhoz tartoznak, amelyek nem feltétlenül azért fontosak, mert 25 perc az időbeli korlátuk. Így az én expozém sem veszi igénybe ezt a 25 percet, igen rövid leszek. A törvényjavaslat sem nagy terjedelmű törvényjavaslat, viszont igen fontos Magyarország pénzügyi életének jövendő sorsa szempontjából.
A 2001-es esztendőben hazánk felkerült - mint tudjuk - az OECD mellett működő pénzmosásellenes akciócsoport pénzmosási szempontból nem együttműködő országokat tartalmazó listájára. Ez a tény, valamint az, hogy az EU-bizottság 2001. évi országjelentése is a sürgősen megoldandó feladatok között említette a megfelelő szabályozás és gyakorlat mielőbbi kialakítását, szükségessé tette a pénzmosás elleni szabályozás megújítását.
Magyarország érdeke, hogy pénzmosás elleni politikánk, annak szabályozása és intézményrendszere új, a nemzetközi normákkal összhangban álló, korszerű alapokon álljon. A tavaly elfogadott törvény az első lépés volt ebben az irányban, ezt a folyamatot a kormány a jogi szakmák EU-konform pénzmosásellenes szabályozását meghatározó, most beterjesztett törvényjavaslattal kívánja lezárni.
A tavaly elindított folyamatot az idei EU-országjelentés nagyon pozitívan értékelte. A törvényjavaslat több ponton pontosítja és egyértelműbbé teszi a tavaly elfogadott törvény egyes előírásait, anélkül, hogy bármelyik elemét gyengítené. A pénzmosás elleni kötelezettségek kiterjesztése az ügyvédekre és a közjegyzőkre az ügyvédi titoktartás szabálya miatt érzékeny terület. Ugyanakkor a kiterjesztés - az általuk ellátott tevékenység jellegére tekintettel - megfelelő eltérésekkel indokoltnak mutatkozik. Az ezen tevékenységekre vonatkozó eltérő szabályozás az uniós irányelvvel is összhangban áll.
A törvényjavaslat tárgyi hatálya csak azokat az ügyvédi és közjegyzői tevékenységi köröket öleli fel, amelyeknél felmerül a kockázata annak, hogy az e jogi hivatást gyakorlók szolgáltatásainak igénybevételével pénzmosásra irányuló vagy azzal összefüggő visszaélés történik vagy történhet. A mostani törvény azonban változatlanul nem érinti a minden demokratikus jogállamban alkotmányos alapelvnek tekintett védelemhez való jogot. Tehát amikor az ügyvéd ügyfelét büntetőeljárás során képviseli, akkor az ügyvédi titoktartás kötelme nem változik. Így a javaslatban meghatározott kötelezettségek alóli mentesítés megilleti az ügyvédet a büntetőeljárás egésze, illetve egyéb ügyekben a bírósági eljárás során megismert adatok, tények és körülmények tekintetében. A mentesség kiterjed az eljárás előkészítése során, illetve az eljárással összefüggésben megismert adatokra, tényekre és körülményekre is.
A kormány célja, hogy a pénzmosás elleni fellépés hatékonyságát tovább erősítse, hogy az ezzel kapcsolatos nemzetközi elvárásoknak és EU-jogi követelményeknek minden tekintetben megfeleljen, az ezen a téren szükséges nemzetközi együttműködést pedig tovább erősítse. A kormány meggyőződése, hogy a törvény eléri a célját, és így nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a magyar pénzügyi rendszer, illetve az egyes intézmények stabilitását megvédje a pénzmosási kísérletekkel szemben.
Tisztelt Országgyűlés! Az elmondottak alapján kérem a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló előterjesztés támogatását.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit