ÉKES JÓZSEF

Full text search

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Nagyon köszönöm, elnök úr, a szót. Talán Göndör István képviselőtársammal nem is annyira vitatkozni kívánok, de több alkalommal én magam is felvetettem a családi adózási intézményrendszernek a kiépítését; egyfajta vagyongyarapodást is nyomon lehet követni ebből, tulajdonképpen úgy, ahogy Ausztriában is csinálják.
Ma a feketepiac és a pénzmosás kérdése sok esetben országhatáron túlra terjed: számos alkalommal külföldi ingatlanvásárlás, külföldi bankokban pénz elhelyezése, és ezek nem nyomon követhetők. Én az egymillió forint bevitelét a lottózóba csak példaként mondtam, de aki, mondjuk, rendszeresen eljár lóversenyre vagy eljár máshova például, azért ott is van egyfajta pénzmozgás; nem tudni, hogy egyáltalán milyen eszközökből vagy milyen formában alakultak ki ezek. Tehát nincs egy komoly, átfogó vizsgálat, és itt a családi adózás lehetne egy olyan intézmény, ahol valóban tisztán lehet azt látni, hogy egy-egy családnak a gyarapodása, vagyongyarapodása hogyan alakul.
És nem véletlenül mondtam például a felszámolási, csődeljárási kérdéseket, hisz Magyarországon számos esetben nyomon követhető az is, hogy egy-egy nagy értékű cég hirtelen, egyik napról a másikra csődbe jutott, nagyon olcsón került megvásárlásra, és utána, lásd, egy-két év múlva újból óriási nyereségeket tudott termelni. Úgyhogy elnézést, de azért voltak olyan mozgások, amelyeket Magyarországon is tényleg komolyan vizsgálni kellene ennek érdekében, és ezeket kellene úgy helyre tenni, hogy valóban egyfajta tisztánlátás tudjon kialakulni. Nagyon jól tudjuk, hogy voltak és vannak ilyen mozgások; az olajszőkítéstől kezdve lehetne számos dolgot említeni.
Ténylegesen történtek-e olyan súlyos ítéletek, elítélések, amelyek arra vezethetők vissza (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy valóban, a jogeljárásunk, a törvényességünk kellő szigorral tudott eljárni ebben a kérdésben, vagy a nagy halak kimaradtak - fogalmazzunk így - minden alkalommal (Az elnök ismét csenget.) a felelősségrevonásból?

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit