IVÁNCSIK IMRE

Full text search

IVÁNCSIK IMRE
IVÁNCSIK IMRE honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Mindenekelőtt nagyon köszönöm, hogy egyöntetűen támogatják a kormány által benyújtott javaslat elfogadását. Néhány konkrét észrevételre kívánok reagálni.
Az egyik a késedelem ügye. Köszönöm szépen az ellenzéki oldalról megnyilvánuló kritikát. Azért nem tudom ezt a kormány nevében magamra venni, mert az, hogy áprilisban milyen tudásunk volt egy ügyről, és aztán később, augusztusban, ez nem azt jelenti, hogy a parlament legelső ülésnapjára behozhattunk volna egy konkrétan megszövegezett javaslatot, hiszen a kormány álláspontja kialakításának és egy konkrét jogszabály megfogalmazásának vannak más feltételei is. Több olyan pontosítást kellett végrehajtani a szakembereinknek, kollégáinknak, amelyek birtokában voltunk csak képesek arra, hogy ezt a javaslatot megfogalmazzuk, és amint minden feltétel együtt volt, haladéktalanul a parlament elé terjesztettük. Tehát nem állt módjában a kormánynak korábban jelentkezni ezzel a javaslattal.
A másik vitatott kérdés, és ezt valóban egységesen vitatták a négypártin jelenlévők, Keleti úr is valóban úgy fogalmazott, hogy szerencsésebb lett volna, ha egy külön határozati javaslattal jövünk. A kormány a korábban kialakult gyakorlatot követte - erre utaltam az expozémban -, a balkáni műveletek során is hasonló módon járt el az Országgyűlés. Ezért akarta a kormány a korábban kialakult gyakorlatot követni ebben az ügyben is.
Rendkívüli öröm a számomra, hallgatva a vitát, az a kompromisszumkészség, ami megnyilvánul ezek ellenére, hogy az ellenzéki pártok is nagyon határozottan úgy nyilvánítottak véleményt, hogy szerencsésebbnek tartanák, ha külön határozati javaslatot terjesztenénk ide.
Körömi képviselő úr három feltételt fogalmazott meg az elfogadás érdekében. Én fordított sorrendben szeretnék reagálni az általa elmondott feltételekre.
Az egyik az a javaslatuk, hogy nem érinti az egészségügyi kontingens mandátumát ez a módosítás. Ezzel tökéletesen egyetértünk, hiszen az eredeti szövegünkből is világosan kiderül, hogy itt nem az egészségügyi kontingens mandátumáról van szó, tehát ha ők ezt külön, szövegszerűen is szeretnék megjeleníteni, még egyszer megerősítve, ennek nyilván semmi akadálya nincs, annak ellenére sem, hogy az eredeti szöveg is világos ezzel kapcsolatban, hogy arra nem vonatkozik, hanem leírja pontosan, hogy a NATO-parancsnokságon szolgálatot teljesítő magyar katonáknak az ISAF-műveleteket irányító afganisztáni műveleti területre telepített katonai parancsokságokon történő, határozatlan idejű szolgálatteljesítésére vonatkozik.
És akkor itt a második feltétel, a határozatlan idő. Annak, hogy olyan tartalmú konkrét határidőt fogalmazzunk meg, mint amire Körömi képviselő úr utalt, semmi akadálya nincs. Az expozémban utaltam rá, hogy mivel a NATO határozatlan időre vállalta a parancsnoklást, mi ezért alkalmaztuk ezt a terminológiát, de magából a javaslatból világosan kiderül, hogy csak addig van értelme, amíg az ISAF-művelet fennáll, és amíg a NATO parancsnokolja.
(19.00)
Tehát, ha ezt abban a formában akarjuk megfogalmazni, ahogy azt ellenzéki képviselőtársaim javasolják, semmi akadálya nincs, hiszen pontosan egyformán gondolkodunk erről, egyetértünk ebben a dologban.
Elérkeztem ahhoz az egyetlen vitaponthoz, amit majd valóban lesz mód akár bizottsági ülésen, akár a részletes vitában kifejteni. Itt valóban nézetkülönbség van közöttünk. Ez pedig ez a bizonyos 10 fős létszámkorlát, ami, úgy érzem, meglehetősen szűkmarkú korlát az ellenzék részéről. Hiszen, ha arra gondolok, hogy az egészségügyi kontingens tekintetében 50 fős létszámkorlátot szabtunk, és ha figyelembe veszem azt, amit Göndör képviselő úr elmondott, hogy több mint 140 magyar katona végez munkát NATO-parancsnokságokon, és ha egy újabb elemként, ami eddig nem hangzott el, hozzáteszem, hogy van olyan parancsnokság, ahol 12 magyar katona dolgozik - utaltam rá az expozémban, hogy a NATO elképzelései között szerepel, hogy esetleg komplett parancsnokságokat vezényel a hadszíntérre vagy pontosabban a műveleti területre -, akkor előfordulhat, hogy egy ilyen döntés esetén 12 magyar katonát fog érinteni a döntés; és amennyiben valóban egyetértünk - és számomra ez a legfontosabb - abban, hogy ne akadályozzuk a magyar katonákat a kötelességteljesítésben, akkor előfordulhat egy olyan helyzet, hogy majd egy újabb módosítással kell azért a Ház elé fordulnunk, mert szükség van arra, hogy a 10 fős korlátot, ami szerintem túlságosan is szigorú, adott pillanatban átlépjük.
Tehát ha képviselőtársaim megfontolásra ajánlanak dolgokat a kormánynak, én azt mondom, ezt vegyük komolyan, és viszonosan azt kérem önöktől, önök pedig azt gondolják át, hogy valóban megfelelő mozgásteret jelent-e a 10 fős létszámkorlát. Örülnék annak, ha önök elképzelhetőnek tartanák egy esetleges kapcsolódó módosító javaslattal ennek a létszámkorlátnak valamilyen formában való, valamilyen önök által is elfogadható mértékű megemelését. Még egyszer, én ezt a bizonyos 12 fős parancsnoksági létszámot tartom egy kritikus értékhatárnak magyar katonák tekintetében.
Nagyon szépen köszönöm a képviselőtársaimnak a hozzászólását, a támogatását. Abban bízom, ha alaposan végiggondoljuk mindazt, ami elhangzott, és ha a legfontosabb célt nem tévesztjük szem elől, hogy tegyük lehetővé a magyar katonák ilyen módon való működését, akkor biztos vagyok abban, hogy mire a határozathozatalig eljutunk, akkor a még meglévő egyetlen vitakérdésben is megállapodásra nyílik lehetőség.
Nagyon szépen köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit