SÓS TAMÁS

Full text search

SÓS TAMÁS
SÓS TAMÁS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A köztisztviselők jogállásáról szóló és a beterjesztett törvényjavaslat nyomán módosításra kerülő '92. évi XXIII. törvény preambulumában a társadalom közmegbecsülését élvező, demokratikus közigazgatás feltételéül szabja, hogy a közügyeket törvényesen működő, korszerű szakmai ismeretekkel rendelkező köztisztviselők intézzék.
A társadalmi munkamegosztás részeként tevékenykedő állami alkalmazottakra közszolgálati szerepükből fakadóan az általánostól eltérő, különös felelősség hárul. A közszektorban dolgozók helyzetének elemzése, a munkafeltételeiket is javító preferenciák alkalmazása a közszolgálati tevékenység szakmai színvonalának folyamatos növeléséhez ad hozzájárulást. Helyes jogalkotói szándék és támogatandó kormányzati törekvés a most benyújtott és elfogadása esetén 2003. július 1-jétől hatályba léptetendő módosító törvényjavaslatnak az az irányultsága, amely az állami feladatok sajátosságaihoz és az állami alkalmazottak kiemelt súlyú felelősségéhez igazodva tovább folytatja a köztisztviselői életpályaprogram megvalósítását.
A közösségi szükségletek kielégítését segítő állami feladatokban való szerepvállalás elismerésének kiszélesítését szolgálja az a módosítás is, hogy a közbizalomra épülő közhatalmi irányítási, ellenőrzési és felügyeleti tevékenység gyakorlásához kapcsolódó ügyviteli feladatokat ellátó, a 2001. évben a köztisztviselő alanyi körből kiszervezett ügykezelői állomány visszaszervezése megtörténik a köztisztviselői törvény hatálya alá. A módosító intézkedés pozitívuma, hogy a köztisztviselői státusba visszakerülő ügykezelőket a korábbi kiszervezésük miatt hátrány nem éri. Közszolgálati jogviszonyuk az alapilletmény megállapítása és a jubileumi jutalom kifizetése tekintetében is folyamatosnak számít.
A közszolgálatban tevékenykedők jobb anyagi feltételeinek megteremtéséhez járul hozzá a törvényjavaslatnak a köztisztviselői illetménykiegészítést szabályzó passzusa, amely lehetővé teszi, hogy rendeleti szabályozás keretében a helyi önkormányzat dönthessen arról, hogy a felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselő részére a megyei önkormányzatnál, a megyei jogú városnál, illetve körzetközponti feladatot ellátó önkormányzatnál az alapilletmény legfeljebb 30 százaléka, a községi önkormányzatnál legfeljebb 10 százaléka, más önkormányzatnál legfeljebb 20 százaléka, míg egységesen valamennyi középiskolai végzettségű köztisztviselő részére az alapilletmény legfeljebb 10 százaléka mértékéig illetménykiegészítés kerüljön megállapításra, amelynek mértékét később csökkenteni nem lehet. Ezzel a kiszámítható szabályozással az illetménykiegészítés, illetve a vezetői illetménypótlék vonatkozásában is megszűnik a 2001. évben bevezetett évenkénti megállapítás szükségessége.
Az Európai Unióhoz való csatlakozás, az uniós követelményeknek való megfelelés igénye a törvényjavaslat szerint - helyesen - a jövőben még inkább preferálja a nyelvtudást. A tervezett rendelkezés szerint az angol, francia és német nyelvből középfokú C típusú nyelvvizsgával rendelkező köztisztviselők nyelvpótlékának mértéke az eddigi 50 százalékról az illetményalap 60 százalékára emelkedik, míg az ugyanezen nyelvekből alapfokú C típusú nyelvvizsga megléte esetében a köztisztviselőnek alanyi jogon járó nyelvpótlék mértéke 2003. július 1-jétől az alapilletmény 15 százaléka lesz.
A köztisztviselők nagyobb megbecsülésének megnyilvánulása az is, hogy a törvényjavaslat a köztisztviselőt naptári évenként az illetményalap eddigi 150 százaléka helyett 200 százalék mértékig jogosítja ruházati költségtérítésre.
A törvényjavaslat 30. §-a, amely a hatályos köztisztviselői törvény 49. §-ának helyébe lép, az eddigi tapasztalatok figyelembevételével rendelkezik a köztisztviselők által hitelintézeten keresztül igénybe vehető állami kezességvállalásról, amely a köztisztviselő lakásépítéséhez, -vásárlásához a hitelintézettől igényelt kölcsön felvételét segíti. A javaslat egyértelművé teszi, hogy az állami kezességvállalás egy lakásra, a méltányolható lakásnagyságot meghaladó lakás megszerzésére is igényelhető lesz. Ugyanakkor az állami kezességvállalás a korábbi kezességvállalással biztosított hitelintézeti kölcsön visszafizetése esetén többször is igénybe vehetővé válik.
Az új rendelkezés pozitívuma, hogy a kedvezményt igénybe vevők körét kiterjeszti a fegyveres erők hivatásos állományú tagjaira is. Támogatandó a törvényjavaslatnak azon feltételrendszere is, amely az állami készfizető kezességvállaláshoz határozatlan idejű köztisztviselői közszolgálati jogviszonyt és legalább hároméves közigazgatási gyakorlattal való rendelkezést kíván meg.
A köztisztviselők, az állami alkalmazottak a köz szolgái, a közösségi ügyek intézésének fő letéteményesei. Az irántuk megnyilvánuló társadalmi közbizalom nagyon fontos érték. Ahhoz, hogy a modern, ügyfélbarát és szolgáltató közigazgatás követelményeinek mindenben megfelelő és magas színvonalú tevékenységet fejthessenek ki a köztisztviselők, a folyamatos képzésen és szakmai megújuláson túl szükség van a biztos, kiszámítható anyagi, egzisztenciális háttér megteremtésére. A köztisztviselők jogállásáról szóló, valamint más jogszabályt is érintő törvénymódosító javaslat számos, általam is érintett tervezett rendelkezése azt a célt szolgálja, hogy az elvárt magas színvonalú közigazgatási munkában részt vevők élet- és munkakörülményei stabilak, kiegyensúlyozottak legyenek.
A törvényjavaslatban foglaltakat támogatom, annak elfogadását az Országgyűlés számára ajánlom.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)
(20.40)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit