DR. HEINTZ TAMÁS

Full text search

DR. HEINTZ TAMÁS
DR. HEINTZ TAMÁS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A jövő heti végszavazással közeleg az egészségügyi reform-deform záróakkordja, vélhetően megszületik az új egészségbiztosítás torz rendszere. Amúgy meg jön a karácsony, és a külföldön tanuló fiataljaink ezrei kelnek útra, hogy itthon töltsék az ünnepeket, mert jó valahol otthon lenni.
Néhányan kibicsaklott bokájukat, kialakult gyomorfekélyüket gyógyíttatnák a téli szünet alatt, sajnos azonban a külföldön tanuló több ezer diák közül többen akkor kapnak majd gyomorfekélyt, amikor megtudják: ők ez év tavaszától nemkívánatos személyek a honi egészségügyi ellátásban. Nekik - ellentétben itthon maradt társaikkal - nem jár alanyi jogon a gyógyítás. Ez hátrányos megkülönböztetés. Hogy miről van szó? 2007 áprilisától, ha a külföldön tanuló diákjaink után szüleik nem fizetnek havonta 6800 forint kötelező járulékot, akkor Magyarországon csak térítés ellenében vehetik igénybe az egészségügyi ellátást.
Még a népmesékből tudjuk, hogy a messzi vidéken megszerzett tudás és szakértelem milyen megbecsülésnek örvendett az itthon maradók között. Az, hogy valaki nyakába vette a világot, tanult, majd hazatért, azt a közösséget is erősebbé tette, melyhez visszatért, ahova hazavárták. Nálunk ma, 2007-ben egészen más a helyzet; már az elindulásukkor is egészen más volt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már korábban kijelentette: el lehet menni ebből az országból. Sajnos sokan - vállalkozók és egyetemisták - megfogadták a felszólítást, és elmentek. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.) De azok, akik tanulni, tudást szerezni távoztak el néhány évre, méltatlanul kerültek hátrányos, megkülönböztető helyzetbe.
Az irigységet, az érdekek szembeállítását gerjesztő kormányzati politika nem kedvez a külföldön tanuló diákoknak sem; akik pedig tudják már, hogy kívül esnek a kedvezményezettek körén, fizethetik a több ezer forintos járulékot, mert akkor jár az ellátás. Azt mondhatnák erre sokan: fizessen az, akinek van pénze, hogy gyermekét külföldön képeztesse, akinek nem felelt meg a magyar felsőoktatás. De éppen ez az utca az, ahova nem kellene bemenni, annak ellenére, hogy az elmúlt lassan hat év alatt szétverték a felsőoktatás rendszerét is, és diákjaink a kormány elfogadott javaslata szerint a jövő évtől magasabb tandíjat fizetnek majd, mint az Európai Unió számos egyetemén. Embertelen, hogy a hazatérő fiatal nem kaphat ellátást, megkülönböztetetté vált, és ezért lassan idegen lesz országunkban. Abban az országban, ahova állítólag visszavárják. Vagy mégsem?
Tisztelt Államtitkár Úr! Mire gondoltak, amikor tavasszal a törvénykezés során lemondtak több ezer, külföldön tudást szerző fiatalról? Nem kellene átgondolni ezt a rendelkezést, és a jövőben taxatíve rendezni ezt a kérdést, hogy alanyi jogon járjon a fiataloknak az ellátás?
Várom szíves válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit