GRÁF JÓZSEF

Full text search

GRÁF JÓZSEF
GRÁF JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy ön fogalmazta, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköre előírja, és a kormányrendelet is megerősíti, hogy közreműködik a rurális térségekkel és a kistelepülésekkel kapcsolatos politika kialakításában. Én is, mint ön is, életem döntő többségét vidéken éltem, sőt egy részét kistelepülésen, tehát pontosan és jól ismerem az ottani gondokat, problémákat. A 12 éves budapesti tartózkodásomat, lakhelyemet mindig ideiglenesnek tartottam, egy picivel több is lett, mint amit terveztem.
A vidéki élet jellemzőiben, önnek igaza van, az elmúlt időszakban olyan kihívásokkal kellett szembenézni, amire nem mindig volt megfelelő válasz. Európa országait járva hasonló jelenséget tapasztal az ember. A fiatalabbak az érvényesülés és a munkahely-lehetőség hiányában gyakran keresnek a városokban megélhetési lehetőségeket. A kisebb, rosszul felszerelt iskolákból gyakran viszik a szülők gyerekeiket teljesen érthető okokból a fejlettebb iskolákba, és próbálják a magasabb képzettséget elérni számukra. Végül a kistelepülések elérhetősége, megközelítése, közlekedési lehetőségei azok a kritikus pontok, amelyeken most már időszerű lenne változtatni.
Azt gondolom, hogy alapvetően azért nem foglalkoztunk az elmúlt fél évben igazán intenzíven a vidékfejlesztéssel, mert meg kellett alapoznunk azokat a forrásokat, amelyeket erre a célra fordítani lehet. Az Új Magyarország vidékfejlesztési programjában az Európai Unióval az elmúlt hónapban leegyeztetett és elfogadtatott programok most már megfelelő lehetőségeket biztosítanak erre, hiszen a hétéves programunk keretében mintegy 1300 milliárd forint uniós és nemzeti támogatási lehetőség áll rendelkezésünkre.
(14.40)
Azt gondolom, hogy ha ebből csak a harmadik, negyedik tengelyt emelem ki, amely kimondottan a vidékfejlesztéssel foglalkozik, itt is igen jelentős összegekről beszélhetünk.
Azt gondolom, hogy a nem mezőgazdasági tevékenységre, azaz a jövedelemdiverzifikációra több mint 28 millió euró jut a következő időszakban, a mikrovállalkozások támogatására kimondottan a falvakban és a kistérségekben 313 milliót meghaladó euró összeg jut. A turisztikai tevékenységek ösztönzésére, ami az egyik kitörési lehetőség lehet a vidékfejlesztésben, több mint 61 millió euró jut. A vidéki lakosság számára nyújtott alapszolgáltatásokban - azt azért ne tagadjuk, hogy itt történt előrelépés -, az egészséges ivóvíz, a gáz bevezetésében, néhány faluközpont előző kétéves fejlesztési tervben történő megvalósításával további 110 millió euróra van lehetőségünk. A falvak megújítására és fejlesztésére, ami a most elhozott szolgáltatások pótlását is jelentheti, a közösségi házakban megvalósuló infrastruktúrával, erre 73 millió euró jut. A vidéki örökségünk védelmére és fenntartható fejlesztésére is több mint 35 millió euró lehetőségünk jut és a képzésre, tájékoztatásra is 25 millió euró.
Azt gondolom, hogy ha ezeket a lehetőségeket okosan, célszerűen összefogva használjuk fel, és kimondottan azok döntenek a helyi közösségekben, akiknek az érdekében kell ezeket a forrásokat felhasználni, nem központi döntések születnek, akkor eredményesen tudunk ezen a területen dolgozni. Mindenki segítségét kérem ehhez.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit