DR. SZÉP BÉLA

Full text search

DR. SZÉP BÉLA
DR. SZÉP BÉLA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Köszönöm a lehetőséget. Úgy gondolom, az átláthatóság, az ellenőrizhetőség, a tisztábbá tétel nemcsak ennek a mai kornak, a modern kornak az igénye, hanem már jóval korábban megfogalmazódtak az erre vonatkozó követelmények. Magyarország egyébként úttörő volt abban, hogy a képviselői összeférhetetlenség szabályozásra kerüljön, hiszen 1875-ben az I. törvénycikkben, az európai gyakorlatban először formális törvény határozta meg az összeférhetetlenséget és tárgyköreit. Jó tudni, hogy milyen hosszú munka előzte ezt meg, hiszen három évig tárgyaltak a Házban, ameddig ez a törvénycikk elfogadásra került. De a kodifikációt figyelmen kívül hagyva egyéb előzmények is voltak, hiszen már 1645-től olyan szabályok fogalmazódtak meg, hogy a képviselői mandátum megszűnése után a királytól nem fogadhattak el tisztséget a volt képviselők, vagy hogy például az ügyvédek öt évig nem válhattak országgyűlési képviselővé.
A XX. század legelején, 1901-ben egy újabb átfogó szabályozás született, amely az akkori kor viszonyainak megfelelően külön szabályozta a felső- és az alsóházra vonatkozó szabályokat. Majd ezt követően viszonylag rövid időn belül három újabb szabályozás született, de 1949. augusztus 20-ával - az 1949. évi XX. törvénnyel - minden addig volt összeférhetetlenségi szabály hatályon kívül került. Tudjuk, ekkortól éppen a hatalom koncentrációja, a különböző tisztségek egy, de kellően megbízható kézbe vétele volt a jellemző. Szűkre szabták ezt követően a tilalmakat, gyakorlatilag extrémnek tekinthető helyzetek kerültek megtiltásra, hogy például ügyész, bíró nem lehet országgyűlési képviselő.
Tisztelt Képviselőtársaim! Most feltehetik a kérdést, hogy miért szóltam az összeférhetetlenség előzményeiről, amikor előttünk az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságához szükséges egyes törvényi módosításokat tartalmazó törvényjavaslat fekszik. Azért szóltam, mert a világban máshol - de nálunk is - az összeférhetetlenségnek sokféle célja, sokféle tartalma van. Célja így, hogy megteremtse a képviselői függetlenséget, hogy a hatalommegosztás elvét érvényre juttassa, de az is, hogy például szankcionálja a méltatlan magatartást. De idetartozik szabályozási célként, hogy az érintettek vagyoni és jövedelmi viszonyai átláthatóvá, ellenőrizhetővé váljanak. Ennek első törvénybe foglalása Magyarországon 1990-ben, az elfogadott vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségben volt.
Azt kell mondanom, hogy Magyarország nagyon gyorsan átvette a ’70-es, ’80-as évek nyugat-európai joggyakorlatát, és azóta is - azt kell hogy mondjam - ez a jogi technika komoly sikert aratott, hiszen miután az országgyűlési képviselők körében kötelezővé lett téve, ezt követően nagyon rövid időn belül az általános alkalmazásának igénye is felmerült. Hiszen sokan úgy gondolták, hogy a legális jövedelemmel arányban nem álló vagyongyarapodás feltárása ilyen módon történhet meg. Aztán alkotmányossági okokból ez ugyan nem vált gyakorlattá, de azt kell mondanom, hogy folyamatosan bővült azok személyi köre, akiknek ily módon kell átláthatóvá tenniük személyes és családi vagyongyarapodásukat és az ezt megalapozó jövedelmi viszonyokat.
Talán hihetetlenül hangzik, de a két alapjogszabály, vagyis az országgyűlési képviselők jogállásáról, illetve a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényen túl további 21 törvény tartalmaz erre vonatkozó rendelkezéseket, és ha beírjuk a jogtárba azt a keresőszót, hogy “vagyonnyilatkozat”, akkor 356 sorban találunk jogi aktusokat. Ez azt bizonyítja, hogy beivódott jogrendszerünkbe ez az intézmény, elfogadottá vált, és megfelelőnek minősítették ennek a gyakorlatban történő érvényesülését.
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, aki komolyan kívánja a közélet tisztulását, komolyan kívánja, hogy a tiszta közéletről így is vélekedjenek az állampolgárok, az csak támogatni tudja ezt a törvényjavaslatot, és azokat a további törvényjavaslatokat, amelyeket a Ház ma fog tárgyalni. Kérem is, hogy ez a támogatás szavazatokban majdan jelenjen meg, és az átláthatóság, a tisztaság érdekében támogassák a törvényjavaslat elfogadását.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit