GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az SZDSZ-frakció az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságához szükséges törvénymódosítást támogatja, és magam itt röviden csak arról szólnék, hogy tényleg egy nyúlfarknyi törvénymódosításról van szó. Ahol valószínűleg elmélyültebb és izgalmasabb vitát lehet majd folytatni, az a következő törvényjavaslat lesz, amely jóval bonyolultabb, nagyobb terjedelmű, és sokkal több kérdést felvető szabályozás.
(9.20)
Amiről itt most beszélünk, az teljesen egyszerű, és azt gondolom, számíthatunk arra, hogy valóban élvezheti az ellenzéki pártok támogatását is, már csak azért is, mert - ahogy az előttem szóló is elmondta - a Fidesznek is van egy hasonló irányú javaslata, amelyet szintén a mai napon fogunk tárgyalni.
Szeretném felidézni, hogy az országgyűlési képviselők juttatásai - bármilyen bonyolult is az a rendszer, amit annak idején a rendszerváltás után a jogalkotó létrehozott a különböző pótlékokkal és költségtérítésekkel - teljesen nyilvánosak. Nem először került fel az Országgyűlés hivatalos honlapjára táblázatos formában ez az adatsor. A választók valamennyiünkről megtudhatják, hogy mennyi költségtérítést veszünk fel, igénybe vesszük-e a szállásköltség-térítést, mennyi az alapdíjunk, milyen bizottságoknak vagyunk a tagjai, és ezekkel milyen pótlékok járnak. Ilyen értelemben - nagyon helyesen - a parlamenti képviselők juttatásainak és jövedelmének a rendszere átlátható. De nem egyszerűen látható át, mert tájékozódnia kell hozzá egy választópolgárnak, hogy pontosan hogyan is működik ez a dolog, tudnia kell, hogy hány bizottság után milyen pótlékok járhatnak. Tehát tájékozódni kell, de kint van az interneten, és ez egy nyilvános dolog, megnézhető.
Jogos igényként fogalmazták meg az ellenzék politikusai, hogy a kormánytagok juttatásai is hasonlóképpen egy-két kattintással legyenek elérhetők az interneten. Teljesen jogos elvárás az, hogy ha a parlamenti képviselők javadalmazása táblázatos, átlátható formában a parlament honlapján elérhető, akkor ugyanez legyen elérhető a Miniszterelnöki Hivatal honlapján a kormánytagok esetében. Minden olyan javaslatot, amely ebbe az irányba mutat - nyújtsa be azt a kormány, vagy nyújtsa be azt a Fidesz -, a liberális frakció kész támogatni, mert azt gondoljuk, ezek olyan dolgok, amelyek teljesen evidensen, teljesen egyértelmű módon már régen így kellene hogy működjenek.
Hozzáteszem, természetesen, ha valaki nagyon-nagyon tájékozott és van ideje, akkor ma is ki tudja bogarászni ezeket az adatokat, hiszen azok jogi normákon alapuló adatok, hogy egy államtitkár és egy miniszter milyen javadalmazásban részesül, de ennek az egyszerű nyilvánosságra hozatala egy másik kérdés. Nem beszélve arról, hogy a mostani törvényjavaslat ezen azért túlmutat, hiszen nemcsak arról van szó ebben, hogy adott esetben abban az időszakban, amikor valaki éppen államtitkár, miniszter vagy más állami vezetői státust tölt be, akkor az adott pillanatban, az adott idősíkban az ő jövedelmi viszonyai átláthatók legyenek, de nemcsak az ő, hanem a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozónak a vagyongyarapodása is vizsgálat alá kerül, például az azt követő időszakban, amikor a tisztség megszűnik. Tehát egy sokkal nagyobb átláthatóságot biztosít ez a dolog, és ellenőrzést is lehetővé tesz.
Hadd említsem meg még azt is, hogy az eredeti, korábban megismerhető elképzelésekhez képest fontos és pozitív előrelépésnek tartjuk azt, hogy nem egyszerűen az adóhatóság végzi ezt a vizsgálatot, hanem a törvénytervezet szerint az Állami Számvevőszék az, amely az adóhatóság útján lefolytatja ezt a vizsgálatot. Ez egyfajta garanciális elemként tekinthető, hogy a valamennyiünk által ilyen kérdésekben szaktekintéllyel bírónak és semlegesnek elfogadott Állami Számvevőszék az, amelyik ezt a kontrollt gyakorolja.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit