GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen. Lehet, hogy félreérthető voltam, vagy nem fogalmaztam elég pontosan. Én ugyanerre a problémára gondoltam, azt mondtam, azt próbáltam mondani, hogy teljesen jogos az az igény az ellenzéki képviselők részéről, a sajtó részéről, bárki részéről, hogy a kormánytagok, állami vezetők juttatásai, vagyoni viszonyai és minden, amit az imént ön említett, átlátható legyen ugyanúgy, ahogy az, a parlamenti képviselők esetében. Ez egy speciális helyzet, hogy a magyar közjogi berendezkedés lehetővé teszi azt, hogy legyenek olyan kormánytagok, akik nem parlamenti képviselők. Ugye tudjuk, hogy erre sokféle megoldás van a világban. Van, ahol csak az lehet tagja a kormánynak, aki a parlamentnek is tagja, van, ahol ez fordítva van. Magyarországon így van, ahogy ez van nálunk. Ezt kezelni kell ennél a helyzetnél, és lehetőség szerint - azt gondolom, hogy ez a törvényjavaslat ezt biztosítja - a teljes ellenőrizhetőséget, átláthatóságot és az adatok egyszerű elérhetőségét kell biztosítani.
Tehát ez az, ami nagyon fontos, hogy megjelenik ebben a törvényjavaslatban, és megjelenik ennek az egésznek a szellemiségében. Ez az egyszerű elérhetőség. Ugyanarról beszélünk, hogy nyomon követhető. Ha valaki veszi a fáradságot, elolvassa ezeket a törvényhelyeket, megkeresi, kiszámolhatja, hogy ez hogy van, de hát nem így működik a dolog. A dolognak úgy kell működnie, hogy egy újságíró, egy választópolgár, egy ellenzéki vagy egy kormánypárti képviselő egy kattintással a Miniszterelnöki Hivatal honlapján, ahogy az a parlamenti honlapon a képviselők esetében működik, el tudja érni ezeket az adatokat egy egyszerű, áttekinthető táblázatban.
Ami ennél talán még fontosabb - amit az előző felszólásomban is említettem, hogy ez persze a mindenféle jogos kíváncsiságot ki tudja elégíteni, de az igazi kontroll funkcióját nem ez biztosítja, hanem a vagyongyarapodás vizsgálata tudja biztosítani, ami szintén benne van ebben a törvényjavaslatban.
Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit