TUKACS ISTVÁN

Full text search

TUKACS ISTVÁN
TUKACS ISTVÁN, a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A költségvetési bizottság az előterjesztést megtárgyalta, és az előterjesztéssel kapcsolatban többségi véleményt alakított ki. A költségvetési bizottság azt a szándékot, hogy a képviselők jövedelmei átláthatóak legyenek, és egyben tegyenek eleget a mindenki vagy legtöbbek számára kötelező szabályoknak, törvényeknek és elvárásoknak, tisztességesnek és követendőnek tartotta.
Az előttünk fekvő szabályozással kapcsolatban a költségvetési bizottság két szempontot vizsgált. Az egyik, hogy milyen hatással van az ország költségvetésére, kiadásaira és bevételeire, másrészt azt, hogy milyen helyzetbe kerülnek jövedelem szempontjából a képviselők. Ez utóbbit tekintve a bizottság megállapította, hogy az előterjesztő szándéka az volt, hogy a képviselők tényleges jövedelme lényegében ne változzon, maradjon a jelenlegi szinten. Ebből adódóan aztán az első kérdésre a bizottság válasza az volt, hogy a költségvetés pozícióit tekintve, a leendő többletkiadásokat és természetesen az adóbevételeket tekintve ez terheket nem jelent.
A bizottság vizsgálta a differenciálás szándékát az előttünk megjelenő tervezetben is, és azt a többségi véleményt alakította ki, hogy a differenciálás szándéka és formája követhető, ugyanakkor a bizottság egyetlen új felvetéssel és szemponttal egészítette ki ezt, mégpedig azzal, amit jelenleg is követ a parlamenti gyakorlatunk, hogy azon bizottságok, amelyek a többiekhez képest lényegesen több munkaterheléssel végzik a munkájukat, természetesen legyenek a differenciálás részei.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A bizottságban a többségi vélemény mellett megfogalmazódott jó néhány egyéb felvetés is. Ezek a felvetések részben arra irányultak, amit Göndör István előterjesztőként elmondott: van-e jó időpontja ennek az előterjesztésnek, illetve a képviselők jövedelmeivel kapcsolatos vizsgálódásnak és újraszabályozásnak? A bizottságban olyan vélemények fogalmazódtak meg, hogy jó időpont erre nincs, illetve minden időpont jó időpont, ha a szándékaink ebben közösek. Nos, a megfogalmazódott más vélemények egyébként megfogalmaztak másfajta szándékokat is, egyben annak az átgondolási lehetőségét is, hogy hogyan lehetne még inkább differenciálni, illetve munkaterheléssel arányossá tenni a képviselők jövedelmeit. Ugyanakkor mindig megjelent minden hozzászólásban és véleményben az a szándék, hogy ennek természetesen együtt kell járni a képviselői munkavégzés nagyon rigorózus és szigorú ellenőrzésével, illetve a képviselői munka plenáris ülésen, bizottságokban és egyéb színtereken végzett mennyiségével is.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A költségvetési bizottság a dolog lényegét illetően csak költségvetési ügyekkel foglalkozott, nem fűzött az előttünk fekvő törvényhez és az ezután általunk tárgyalni kívánt egyéb tervezetekhez sem politikai típusú véleményt, elkerülte ennek a néhány törvénytervezetnek, amit általában tisztasági csomagnak hívunk, a politikai típusú mérlegelését is. Szakmai véleményét a bizottság többségi véleménnyel kialakította, és támogatja a tervezetet.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit