DR. CSER-PALKOVICS ANDRÁS

Full text search

DR. CSER-PALKOVICS ANDRÁS
DR. CSER-PALKOVICS ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Csak a határidő kérdéséhez, ami, gondolom, nem meglepő, aki ott volt a bizottsági ülésen, az tudja, hogy a legnagyobb konzultációt váltotta ki az ezekre vonatkozó módosító indítványok sora. Azt gondoljuk, jogosan vetődött föl ez a kérdés, ez jól mutatta egyébként, hogy magának a kérdésnek a jogosságát és azt, hogy valamilyen módon érdemes ezzel foglalkozni, senki nem vitatta, sem kormányzati, sem ellenzéki oldalról. Az egész vitára egyébként elég komoly szakmaiság volt, azt gondolom, jellemző, és ezt is érdemes talán megemlíteni a mai kis politikai kultúránkban.
Emellett azért ott azt a félreértést szerintem sikerült tisztázni, és itt is érdemes elmondani a határidő tekintetében, hogy lesz határidő, hogy a vita nem ezen bontakozott ki, hanem hogy a határidő hol és ki által kerüljön szabályozásra. Ebben persze jogos érvek sorakoztathatók föl mind a két oldalon, csak azt szeretném rögzíteni, hogy határidő lesz, ezt az Alkotmánybíróság ügyrendben fogja szabályozni, az ügyrendet a Magyar Közlönyben fogja egyébként megjeleníteni. Azaz, ezek a határidők még nyilvánosak is lesznek.
A vita abban volt, hogy a határidők ily módon kerüljenek-e megállapításra, vagy pedig egy kétharmados jogszabályban kerüljenek megfogalmazásra. Itt viszont pont az Alkotmánybíróság szakértői mondták el azokat az érveket, amelyek bizonyos kérdésekben az egzakt határidő megfogalmazását az eddigi gyakorlatnak megfelelően is nehézkessé teszik, emellett szerintem érdemes lesz majd ezt az ügyrendet áttekinteni, érdemes lesz egyébként azt követően annak a hatályosulását megvizsgálni, és szerintem ezt követően lehet adott esetben azon gondolkodni, hogy ez-e a megfelelő szabályozási mód.
Csak azt szerettem volna rögzíteni ebben a rövid két percben, hogy az a kérdés és felvetés, hogy nem lesz határidő, ez így, ebben a formában nem igaz. Határidő lesz, de az nem a törvényben kerül megállapításra, hanem az Alkotmánybíróság a saját ügyrendjében fogja ezt a határidőt meghatározni. Azt gondolom, a kettő jelentősen eltér egymástól, tehát ezért szerettem volna ezt a pontosítást mindenképpen megfogalmazni.
Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit