DR. GYÜRE CSABA

Full text search

DR. GYÜRE CSABA
DR. GYÜRE CSABA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Ez valóban elhangzott a vitában, és valóban úgy volt, hogy a Fidesz-KDNP részéről elhangzott, hogy valóban a Be. és a Pp. sem tartalmaz a bíróságok számára ilyen eljárási határidőt, azonban véleményem szerint teljesen más a helyzet, hiszen ott egy kontradiktórius eljárásról beszélünk, amikor a bizonyítékokat folyamatosan később hozzák be, később jönnek a tanúk, új tanúkat állítanak, ott évek alatt tevődnek össze azok a cselekmények, amelyek majd lehetővé teszik azt, hogy a bíróság döntést hozzon.
Ebben az esetben azonban teljesen más a helyzet, hiszen abban a pillanatban, amikor a panaszos benyújtja a maga panaszát az Alkotmánybírósághoz, akkor minden a rendelkezésére áll, és abból el tudja dönteni, amennyiben lenne ideje rá és azzal tud foglalkozni, és van megfelelő számú alkotmánybíró, akkor akár 30 napon belüli ügyintézési határidőről is beszélhetnénk, hiszen rendelkezésére áll az a jogszabály, amit megtámadtak, rendelkezésére áll a kérelmezőnek az a nyilatkozata, ami alapján ő kifogásolja és megjelöli pontosan az alkotmányellenességét, tehát már csak a jogi konklúziót kell az Alkotmánybíróságnak ebből levonnia, és erre már nincsen szükség sem új bizonyítékok beszerzésére, sem tanúk meghallgatására, sem tárgyi bizonyítékok beszerzésére. Tehát itt nem hasonlíthatjuk össze a bírósági - tehát nem alkotmánybírósági, hanem a bírósági - munkával, hiszen annak teljesen más a jellege, és bizony a bíróknál is elvárható az, hogy amennyiben már minden a rendelkezésére áll, minden bizonyíték megvan, akkor neki is meg kell hozni azt az ítéletet, és ott meg van határozva, hogy hány napon belül azt neki írásba kell foglalni és meg kell lennie. Tehát itt egy olyan helyzetet kell vizsgálnunk, mint amikor már a polgári eljárásban, a büntetőeljárásban a bírónak minden a rendelkezésére áll, és akkor már ne legyen neki 3-4 éve, hogy bizony azt az ítéletet megfogalmazza. Akkor már neki is megvan a határideje.
Tehát mi ezt nem tudjuk indokként elfogadni. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit