TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az államháztartásról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslat célja, hogy lehetőséget biztosítson a közfeladatok jelenleginél gyorsabb és hatékonyabb ellátására. Az előirányzatokon keletkező megtakarítások felhasználása ezáltal könnyebben és hatékonyabban valósulhat meg ott, ahol a konkrét kiadásra a kormányzati feladatok megvalósításához ténylegesen szükség van. Ezt a célt a javaslat azzal kívánja elérni, hogy ha a kormány valamely közfeladat megvalósításáról dönt, a döntés meghozatalára akkor is lehetőség van, ha a kormánydöntés pillanatában az adott előirányzaton még nem áll rendelkezésre elegendő erőforrás, vagy esetleg még nincs olyan előirányzat, amely az új közfeladat megvalósítását szolgálja. A kormány döntése alapján az államháztartásért felelős miniszter intézkedik a kötelezettségvállaláshoz kapcsolódó előirányzat átcsoportosításáról más, a kormány irányítása alá tartozó költségvetési fejezeten belüli forrás terhére.
Ezzel összefüggésben hangsúlyozni szükséges a következőket. Sem a kormány, sem a feladatellátáshoz szükséges forrást biztosító, államháztartásért felelős miniszter nem dönthet olyan kérdésben, nem hozhat olyan intézkedést, amely az Országgyűlés költségvetés-alkotási jogát, a Költségvetési Tanács egyéb, ezzel összefüggő jogkörét érintené. Az új szabályozás a kormány számára jelenleg is biztosított fejezetrendi és címrendi kiegészítés, valamint előirányzat-módosítás és átcsoportosítás keretein belül, tehát a szabályozásban ilyen értelemben nincs új. (Sic!)
A források biztosítása kizárólag a meglévő megtakarítások felhasználásával, azok átcsoportosításával történhet, hiányt növelő intézkedésekkel tehát nem biztosítható az adott közfeladat. Ez garantálja, hogy a vállalt közfeladat költsége ne eredményezzen olyan kötelezettségvállalást, amelyre esetleg nincs és nem is teremthető meg a szükséges forrás. Az új szabályok szerint a kötelezettségvállalás nem marad rejtve az államháztartás nyilvántartási rendszerében sem, a vonatkozó szabályozás alapján a kötelezettségvállalást nyilván kell tartani, továbbá, ha az új közfeladat végrehajtásának költségvetési forrása új előirányzat lenne, azt a kormánynak a költségvetés cím-rendjének kiegészítésével, az államháztartásról szóló törvény szerint kell létrehozni. A szabályozás nem zárja ki ugyanakkor annak lehetőségét sem, hogy a közfeladathoz szükséges forrás biztosítása a kormánydöntés időpontjában azonnal lehetséges. A kormány az általános szabályok szerint önmaga döntsön a közfeladathoz szükséges előirányzat átcsoportosításáról.
Tisztelt Országgyűlés! Meggyőződésünk, hogy a törvényjavaslat a hatékony költségvetési politika megvalósítására és végrehajtására irányuló szándékokat a jogállamiság keretein belül maradva, az Országgyűlés költségvetési jogait nem érintve, az éves hiánycélt nem veszélyeztetve szolgálja. Kérem az Országgyűlést, hogy támogassa a törvényjavaslatot. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit