DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Köszönöm szépen, hogy egy ilyen fontos kérdést említ itt meg a parlamentben. Szeretném megnyugtatni, abszolút egyetért a kormány is azzal, amit ön elmondott a kérdésében, nem szabad megengedni, hogy a károkozók eltűnjenek, és a felelősök kibújjanak a károkozás alól. Azonban szeretném felhívni szíves figyelmét, hogy a megemlített károk is, illetőleg amikről nem beszélt, de tudjuk, hogy vannak ilyenek, ezek az intenzív szocialista iparosítás korszakára vezethetők vissza, több évtizedes lemaradások vannak, és sajnos - azt hiszem, ezzel nem keserítem el, de beszéljünk őszintén - még gyermekeink, unokáink is fognak foglalkozni a károkozások negatív hatásaival. Az országos környezeti kármentesítési programban mindazonáltal 232 milliárd forint költségvetési forrás került már felhasználásra.
A hatóságok előtt is ismertek azok a kárhelyszínek, amiket ön is megemlített. A szennyezettség azonosításán túlmenően több esetben megkezdődött már a szennyezések felszámolása is. A Cséry-telepen 140 millió forint költségvetési forrás felhasználásával indult meg a kármentesítés, a hortobágyi területen pedig 400 millió forint költségvetési támogatással már be is fejeződött a kármentesítéseknek a jelentős része.
(13.20)
Itt nagyon fontos, hogy ezek szilárdásvány-bányászati volt szovjet ingatlanok, MÁV-, közúti, honvédelmi, vízügyi és a többi alprogramokból is lehet majd ezeket a szennyeződéseket felszámolni.
Szintén fontos hangsúlyozni, hogy az elmúlt években nőtt a nemzeti költségvetésből kármentesítésre fordítható összeg, az elmúlt hat esztendőben ez évi 10-15 milliárd forint költségvetési forrást jelentett. Szintén szeretném felhívni arra a figyelmét, hogy a környezet- és energiahatékonysági operatív program, ami ugyan kapcsolódik csak, de van szerepe, több mint 25 milliárd forintot különített el uniós forrásból ezekre a célokra.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit