DR. HOMOLYA RÓBERT

Full text search

DR. HOMOLYA RÓBERT
DR. HOMOLYA RÓBERT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Csak pár pontban szeretnék gyorsan reagálni az elhangzottakra, és tényszerűen szeretnék reagálni.
Nem igaz az, hogy nem volt egyeztetés a szakszervezetekkel és a vonatkozó szervezetekkel. A törvényjavaslat előkészítésekor az iparági szakszervezetekkel, a nagyobb állami foglalkoztatókkal az egyeztetés megtörtént.
A képviselő uraknak talán elkerüli a figyelmét az, hogy egy európai uniós irányelv írja elő azt, hogy maximum 11 órás napi pihenőidőt kell kiadni, és ha 12 óránál több a pihenőidő, akkor lehetőség van arra, hogy két részletben adja ki a munkáltató.
(19.30)
Erre vonatkozik a törvénymódosító javaslat, amely az eddigi szabályoktól eltérően egy pozitívabb szabályt vezet be, amikor garanciálisan előírja, hogy ezt minimum 9 és utána 3 órás időintervallumban lehet kiadni. Tehát egy európai uniós szabály ez a 11 óra pihenőidőre vonatkozó rendelkezés, ezt az Európai Unió írja elő, és egy folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárást tudunk lezárni a törvényjavaslat elfogadásával. Egyébként az Európai Bizottság ezzel a javaslattal egyetért.
A vonatkozásban, hogy az ágazatban milyen körülmények között dolgoznak a gépkocsivezetők, csak fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy az elmúlt években az inflációt messze meghaladó bérfejlesztés történt, és e vonatkozásban jelenleg is a kormány előtt van, és a kormány tárgyalja az ágazatra vonatkozó átfogó, hároméves bérfejlesztési koncepciót. Úgyhogy teljességgel nem igaz az, hogy a gépkocsivezetők munkakörülményeivel és munkabérével a kormány ne foglalkozna.
Ha a közösségi közlekedés vonatkozásában kitekintünk, akkor azt lehet mondani, hogy az elmúlt hat évben, azt gondolom, ilyen közösségiközlekedés-fejlesztés nem nagyon történt, hála az európai uniós, de egyébként a hazai forrásoknak is. Ha megnézzük azt, hogy milyen mennyiségű új autóbusz került beszerzésre az elmúlt időszakban és jelenleg is milyen tervek és előirányzatok vannak e vonatkozásban, akkor azt lehet mondani, hogy ilyen még nem volt. Ez nyilvánvalóan elkerüli az ellenzéki képviselők figyelmét.
És bár nem a törvényjavaslathoz kapcsolódott, de elhangzott az, hogy milyen sajnálatos kivándorlás van az országból. Azt gondolom, és talán úgy emlékszem, hogy egy Gyurcsány Ferenc nevezetű miniszterelnök mondta azt, hogy akinek ez nem tetszik, el lehet ebből az országból menni. (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Úgyhogy köszönöm szépen. Én úgy emlékszem, hogy igen. Kérem a tisztelt Házat, hogy a törvényjavaslatot elfogadni szíveskedjék.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit