KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Már évek óta nagyon komolyan borzolja a kedélyeket a Szeviép-ügy, ami Szegeden zajlik. (Dr. Varga László: Megjöttek a mérések Botkáról? - Dr. Józsa István: Nagy a baj!) 379 kisvállalkozót tett tönkre a Szeviép, és mintegy 11 milliárd forint adósságot hagyott maga mögött. 2013-ban a NAV csődbűncselekmény ügyében is nyomozást indított, és a büntetőeljárás most is zajlik a cégvezetőkkel szemben, akik egyébként több szállal kötődnek a szocialistákhoz, kiemelten Ujhelyi Istvánhoz. A Szeviépnek ugyanis akkor, amikor a nagy pénzeket kapták, önálló jegyzője aláírási joggal az a Pistrui László volt, aki Botka polgármester úrral is szoros kapcsolatot ápolt, és Ujhelyi Istvánnak pedig üzlettársa volt.
(13.50)
Ebben az időben lett Szeged egyik legsikeresebb építőipari vállalkozása a Szeviép, és számos önkormányzati és európai projekt megvalósításán dolgozott. Ugyanakkor a mostani tárgyalásokon egy sor megdöbbentő állítás kapott napvilágot. Az alvállalkozókat, azt a több mint 300 kisvállalkozót, beszállítót Szabó Bálint képviseli, aki egyszerűen azt állította a mostani tárgyalásokon, hogy az eltűnt milliárdok az MSZP kasszájában végezték (Moraj az MSZP soraiból.), és ezt tényekkel is alátámasztotta. A Szeviép Zrt. alvállalkozóinak a képviselőjeként azt mondta, hogy az építőipari cég milliárdokat nem fizetett ki az alvállalkozóknak, miközben több nagyberuházás kapcsán olyan cégeket segített kölcsönökkel, amelyek többek között Ujhelyi István szocialista politikushoz köthetők, például az egyiknek az ügyvezetője maga a szocialista politikus volt.
Szó szerint idézem azt, amit a tárgyaláson Szabó Bálint mondott: „Úgy gondolom, napnál világosabb, hogy mi zajlik Szegeden. A szegedi uniós beruházásokat kivétel nélkül a Szeviép Zrt. vitte el. A cég az alvállalkozókkal megcsináltatta a munkát, de az alvállalkozókat nem fizette ki, helyette kitolta a pénzeket Ujhelyi István sofőrjének és a cégének. (Derültség az MSZP soraiból.) 2008-tól egészen a 2010-es országgyűlési választásokig heti, havi rendszerességgel milliós és tízmilliós nagyságrendekkel összességében mintegy félmilliárd forintot talicskáztak ki ebből a cégcsoportból.” Ezt szó szerint Szabó Bálint állította a tárgyaláson. Szó szerint!
Az ügyvéd szerint egyébként, szintén a tárgyalásról idézek: „Teljesen egyértelmű, hogy Szegeden bukott és tiltott pártfinanszírozás valósult meg.” (Bangóné Borbély Ildikó: Ez a te szádból annyira szánalmas!) Szó szerinti idézet megint a tárgyalásról: „Nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a Szeviép-cégcsoporttól a pénzek különböző baloldali pártokhoz vándoroltak, elsősorban a Magyar Szocialista Párthoz és a Magyar Demokrata Fórumhoz.” (Moraj az MSZP soraiból.) A jogász még a következőket is kijelentette: a vádiratban szereplő két vádpont, nevezetesen, hogy 2008 közepétől egészen a 2010-es választásokig heti, havi rendszerességgel 1-20 millió forintos tételek kerültek (Dr. Józsa István: Szabó Bálint?) Ujhelyi István MSZP-s és Európa parlamenti képviselő volt sofőrjének, Báló Tamásnak a cégéhez. Egyébként ma Báló Tamás a Szegedi Közlekedési Társaság repülési üzletágának a vezetője.
Tisztelt Parlament! Miközben a szocialisták előszeretettel vagdalkoznak mindenfajta korrupciós szlogennel és jelzővel, alapállításokra nem válaszolnak. Nem tisztázták azt, hogy (Közbeszólás az MSZP soraiból: Orvost!) a Szeviéptől elvitt pénzek valóban a szocialistákhoz kerültek-e vagy sem. Az ügyvéd tényekkel támasztja ezt alá. Hallgatnak a 4-es metró beruházása kapcsán az ennél nagyságrenddel nagyobb eltűnt százmilliárdokról (Dr. Szakács László: Egy tényt nem mondtál még! - Gőgös Zoltán: Lajos, miért nem tettél feljelentést?), és egészen addig, amíg a szocialisták nem tesznek részletes feltáró vallomást ezekben az ügyekben (Gőgös Zoltán: Ehhez már pofa kell! - Dr. Varga László: Nagyon be lehettek tojva!), minden korrupcióval kapcsolatos kijelentésük hiteltelen és blöff.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit