LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Igen tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Köszönöm szépen a kormány nevében a napirend előtti fölszólalását azért is, mert alkalmat ad arra, hogy az Európai Bizottság döntéséről tájékoztathassam a magyar parlamentet. Mielőtt azonban ezt megteszem, szeretném minden paksi munkavállaló és szakértő nevében visszautasítani az ön állításait, amely megkérdőjelezte azt a negyvenéves tudást, ami Magyarországon az atomipari szakmában Pakson több mint 8 ezer munkavállaló által alakíttatott ki és halmoztatott föl. Visszautasítom azoknak az akadémikusoknak és tudósoknak a nevében is, akik Magyarországon teljes mellszélességgel támogatták az atomenergia magyarországi meghonosítását, majd pedig fönntartását.
Azt gondolom, hibát követ el, ha a magyar szakértelmet és a magyar szaktudást lebecsüli egy olyan világban… (Dr. Szél Bernadett közbeszólására:) Tisztelt elnök úr, én végighallgattam a képviselő asszonyt, és szeretném, ha erre én is lehetőséget kaphatnék a képviselő asszonytól és a tisztelt Háztól is. Tehát csak annyit szerettem volna elmondani, hogy szeretném, ha tiszteletben tartaná azt a tudást, ami Magyarországon fölhalmozódott, és ami garantálta, hogy az atomerőmű biztonságosan és olcsón működjön. Ezeknek az embereknek a munkája eredményeképpen ma Magyarországon az atomerőmű 11 forint/kilowattóráért állít elő áramot, ön pedig a lakásában 36 forint/kilowattórát fizet. Németországban, abban a világban, amit ön annyira vágyik és amit ajánl a választóknak, és amivel meg akarja téveszteni Magyarországot, 90 forintot fizetnek kilowattóránként az áramért, amiben 21 forint állami támogatás van kilowattóránként. Szeretném, ha megmondaná, képviselő asszony, hogy kinek kell majd adóban befizetni ezt a 21 forint/kilowattóra támogatást Magyarországon, mert ez is fontos a tájékoztatás érdekében.
A kormány álláspontja az, hogy tiszteletben tartja az LMP kezdeményezését, aminek a törvényesség próbáját természetesen ki kell állnia, ugyanakkor kötelességem figyelmeztetni az Országgyűlést arra, hogy két törvényt is elfogadott nyílt vitában, a 2014-es választások előtt az egyiket, a 2014-es választások után a másikat, amely ennek a kötelezettségnek, ennek a beruházásnak a lehetőségét megnyitotta Magyarország előtt. Önök azzal kampányoltak 2014 tavaszán, hogy az atomerőmű rossz Magyarországnak és ezért az LMP-re kell szavazni. Alig jutottak be a parlamentbe. Az önök programja atomellenes program volt, az atomerőmű-, az olcsóáram-ellenes program volt, képviselő asszony, és képtelenek voltak ehhez választói támogatást kovácsolni. A magyar választópolgárok 2014-ben úgy választották meg a fideszes képviselőket, hogy pontosan tudták, a fideszes képviselők nem mást szeretnének, csak fönntartani Magyarország atomipari kapacitását. Az előállított áram 50 százaléka származik Paksról, 50 százaléka pedig zöldenergiából és alternatív energiaforrásokból származik. Egyébként erről 2010 és 2014 között széles körű országgyűlési vitában döntöttünk. A parlament több mint kétharmada támogatta ezt a döntést.
Kétségtelen tény, hogy savanyú a szőlő a szocialistáknak, akik 2008-ban úgy döntöttek, hogy francia befektetőnek el kell adni a Paksi Atomerőművet, franciáknak kell privatizálni, és egy magánberuházás keretében kell megvalósítani az atomerőmű kapacitásfönntartását. Tudom, hogy ez probléma önöknek, de Magyarországon ma a kormány úgy döntött, hogy állami tulajdonban kell tartani az atomerőművet.
2013 novembere óta mintegy öt eljárást folytatott le az Európai Bizottság annak megvizsgálása érdekében, hogy biztonságos lesz-e az atomerőmű. Tájékoztatom önöket arról, hogy az Európai Unió környezetvédelmi és biztonsági követelményének száz százalékban megfelel a megvalósítandó atomerőmű. Vizsgálatot folytatott arról, hogy Magyarországnak joga volt-e Oroszországgal szerződni. Az Európai Bizottság véleménye szerint, amit az LMP és az MSZP folyamatosan a világok legjobbikaként hoz elő mindig példaként, nos, az Európai Bizottság szerint Magyarországnak joga volt Oroszországgal szerződést kötni, és Magyarországnak arra is joga volt, hogy a szerződéssel beszerzéseket hajtson végre Magyarország és az Európai Unió területén. Tehát beszerzési szempontból is jóváhagyta az Európai Bizottság.
A mai nappal, március 6-ával pedig az Európai Unió versenyjogának is megfelelő minősítést kapott a beruházás azért, mert az Európai Unió és Magyarország az elmúlt három esztendőben konstruktív, korrekt, nem politikai, hanem gazdasági tárgyalásokat folytatott. Ennek a tárgyalásnak a rezüméje, összegzése abban áll, hogy a magyar államnak megéri ezt megvalósítani. Piaci befektetőnek mintegy 1 százaléknál kevesebb haszonkülönbség miatt nem éri meg ezt a beruházást megvalósítani. Az Európai Bizottság döntése arról szól, hogy Magyarország megvalósítja a beruházást, olcsó áramot biztosít a lakosságnak, és a beruházás ki fogja termelni még a hitel költségeit is. Mivel Magyarország nem részvénytársaság, ezért extraprofitra a közösségnek nincs szüksége, ellenben olcsó áramra mindannyiunknak szükségünk van.
Azt kérem a képviselő asszonytól, hogy amikor a választópolgároknak beszél, akkor ezeket a szempontokat is ajánlja a figyelmükbe. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(13.30)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit