Harczok a német császárokkal.

Full text search

Harczok a német császárokkal.
A honfoglalás s az azt követő kalandozások mozgalmas éveiben, a határőrök és a végvárak állottak résen s védték a betolakodóktól a külföldön harczolók hazáját. Szent-István egész életében békére törekedett. Mégis a körülmények több izben harczba sodorták. Ezen harczokból bőven kijutott a megyének. 1010–1018 körül lehetett, mikor István a lengyelek hatalmas herczegével, Boleszlóval hadakozott. A változó szerencsével folyó háború színtere Nyitravármegye s a vele szomszédos terület volt. A felső megyék állhatatossága és vitézsége mellett 1018-ban sikerült e veszélyes ellent az orszgból végleg kiszorítani.
1030-ban Konrád császár vezetett hadat az ország ellen. Míg ő a fősereggel a Rába felé igyekezett, addig szövetségese, a cseh király kalandor fia, Bretiszláv herczeg, Pozsony- és Nyitravármegyékre tört s azokat tűzzel és vassal pusztította, lakóit leöldöste, rabszolgákul vitte. A fősereg legyőzésének híre takarodóra birta a szövetséges cseheket is.
Az Aba által 1041-ben indított szerencsés kezdetü, de szomorú végű hadjárat ismét gyászt és pusztulást hozott Nyitrára. Henrik császár 1042. nyarán jött nagy sereggel az országba s mert az ingoványos soproni talajt nem találta elég alkalmasnak a háborúra, átkelt a Dunán, a Vágmentére tört és egész a Garamig hatolt előre, pusztítva, perzselve mindent, mi útjába akadt.
Ezen hadjárata alkalmával kezébe kerítette Nyitra várát és városát, Bánya, Galgócz, Sempte és Szolgagyőr várakat s az egész országrészt, melyet Bretiszláv közbenjárására Endre herczegnek, István király unokaöcscsének adományozott oda.
553Azonban a herczeg hadsereg hiányában nem tarthatta magát ez országrészben s Aba hadai elől visszamenekült Csehországba. Nyitravármegye és vele az egész felsővidék tehát ismét Aba uralma alá került.
Mikor a csanádi táborból kiküldött követek hivására megjelentek az ország határán a magyar herczegek, Endre és Levente, Péter király a Garam és Nyitra között táborozott. Itt érte őt a pogány magyarok hirnöke. Hogy trónját megerősítse, eladta az ország függetlenségét III. Henriknek. Ugy látszik, nem bizott ebben a környékben, annak szabadság-vágyó lakóiban. Elhagyta a Nyitra síkját, Zsitvafőnél átkelt a Dunán és Fehérvár felé vezette jobbára német zsoldosokból álló seregét, a hol azonban már Endre király zászlója lobogott s a honnan Péternek menekülnie kellett.
Endre, midőn trónját megszilárdította, behívta külföldön tartózkodó öcscsét, Béla herczeget és orosz szokás szerint megosztá vele országát. A 45 vármegyéből 15-öt engedett át Bélának s ez utóbbiak között szerepelt Nyitravármegye is. Ezen herczegi birtoklás különben egész Kálmán idejéig tartott s bizonyos önálló rendelkezési joggal birt. E területeken ugyanis a birtokos királyi herczeg volt úr, biró és hadvezér. Élvezte a királyi jövedelmeket, pénzt veretett, birtokokat adományozott, de ez utóbbit mindig a király megerősítésétől tették függővé.
Péter elüzetéseért, pártfogója, a német császár 1051-ben boszuló hadjáratot indított a magyarok ellen. A fősereg a Zala forrásai felől közeledett, mig a portyázásra szánt melléksereg, Gebhardt püspök, Welf karantán herczeg és a cseh Bretizláv vezetése alatt, a Dunán haladt lefelé s ismét a Vág és Nyitra völgyét özönlé el. Endre és Béla, kik a fősereg kiéheztetésével és körülkerítésével voltak elfoglalva, cselhez folyamodtak s Henrik császár nevében levelet irtak a portyázó sereg vezéreinek, hogy pusztítsák el hajóikat és sietve térjenek vissza Németországba. Gebhardt és társai felültek a cselnek s elhagyták ezt a területet.
Salamon idejében Nyitravármegye, mint Géza herczeg birtoka, a király-ellenes táborhoz tartozott. A kemeji ütközet után, melyet árulás avatott Salamon győzelmévé, Géza herczeg Vácz felé menekült. Itt találkozott sógorával, Ottóval és öcscsével, Lászlóval. Velük volt az egész felvidék, valami 10 zászlóalj, melyhez a Gézát kísérő bihari zászlóalj sorakozot 11-diknek s Ottó cseh hadai 12-ik zászlóaljnak. Salamon hada állítólag 30 zászlóaljból állott. A nevezetes mogyoródi ütközetben Nyitravármegye hada elsőrangú szerepet játszott.
Tudvalevőleg e csata után Géza ült Szent István örökébe. Nagy idő kellett azonban, míg trónja megszilárdult és sok jó magyar vére hullott a haza földjére, míg Salamon végkép visszavonult. A küzdelemből Nyitravármegyének is kijutott. IV. Henrik 1074-ben haddal jött az országba, mint Salamon védője. Utját Pozsonynál a Duna balpartján folytatta. Géza ellenben seregével a Csallóközbe húzódott, míg a felvidéken elrendelte, hogy a német sereg útjából térjenek ki, minden élelmet pusztítsanak el, lovat és marhát magukkal vive a Garam mögé húzódjanak. A német sereg Sempténél átkelvén a Vágon, Salamon három zászlóaljjal előre sietett s Nyitra vára elé vonult. Henrik császár nyomon követte őt. A várat vitéz őrség védte. Ifjabb vitézek gyakran ki-ki csaptak és csipkedték Salamon hadát; közeledtek, futottak. Bátor Opus utánok iramodott, egyet utolért és levágott s a város bezárult kapuját döngeté hatalmas bárdjával. A nyitraiak dárdákat hajigáltak reá, lovát megölték, de ő nem sebesült meg s büszkén tért vissza övéihez. Mikor IV. Henrik hallá, ezzel a kérdéssel fordult Salamonhoz: 554Van-e Gézának és Lászlónak sok ily vitéze? Salamont e pillanatban megszállta a nemzeti büszkeség s e meggondolatlan választ adta: „Van bizony, még pedig sok és sokkal jobb!” „No akkor – felelt a király – nem kapod vissza országodat soha.”
A német had átkelt a Nyitra vizén s tovább haladt. Átkelt a Garamon, az Ipolyon s egészen Váczig jutott. Géza királyt nem találta. A seregben fogyott az élelmiszer, pusztított a halál. Géza pedig módot talált a megvesztegetésre s kiütött a zúgolódás a hadban. Henrik belátta, hogy tovább haladnia nem lehet s több heti sikertelen táborozás után elhagyta az országot. Tudjuk, hogy Salamon utóbb, László idejében, a körülmények kényszerítő hatása alatt lemondott igényeiről s egy ideig békében maradt. Midőn pedig nyugtalan vére új lázadás szítására birta, László elfogatta őt s elzáratta. A köztudat szerint Salamon börtöne a visegrádi vár ma is fennálló tornya volt. Csak Muglen hires krónikája állítja, hogy Salamon Nyitra várában szenvedte fogságát.
Mikor László hatalmas uralkodásának idejében Bretiszláv öszeveszett atyjával, II. Vratiszlávval, a csehek „medve” természetű herczegével, két ezer fegyveresével, mint menekült, Magyarországba jött. László szivesen fogadta rokonát s míg őt magát udvarában helyezte el, embereit a Bánya vártól észak felé húzódó hegség aljában telepítette meg.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir