Tatárjárás.

Full text search

Tatárjárás.
A szomorú emlékű tatárjárás alkalmával Nyitra vármegye fényesen megállotta helyét s aránylag még legkevesebb pusztulás érte. A sajómezei ütközetben ott volt a nyitrai zászlóalj is. Legjelesebb vitézei hullottak el. Elesett Jakab, a nyitrai püspök; sokan az udvarnoki jobbágyok sorából s a szolgagyőriek közül. Ez utóbbiakból a Hechei testvérek váltak ki. Mihály elesett, Márton pedig vitézségének jutalmául 1268-ban nemességet kapott.
A veszélyben forgó király életmentői sorában is találunk nyitraiakra. 556Ernye, a szolgagyőri vitéz ispán, Kécsi Detrik, meg Forgách Endre, a Huntpázmánok közül, Ghymes ura, ki saját gyorsjáratú paripáját adta a királynak, míg ő maga Tamás nevű testvérével hátramaradt, hogy az üldöző csapatot feltartóztassa. Ő még menekült, de Tamás elvérzett a tatárok súlyos csapásai alatt.
IV. Béla Gömör, Nógrád, Hont és Bars északi erdős részein keresztűl menekült. Kiséretének egyes tagjai, részint a kapott sebek, részint a nagy fáradtság miatt elmaradoztak tőle. Mikor a futó király kilépett az erdők közül s a Zobor lejtőin alászállva, Nyitra vára elé ért, már csak igen kevesed magával volt. A nyitrai várőrség, a vész hallatára felfegyverkezett polgárság, a menekülők siránkozó csapatai meghatva fogadták a szerencsétlen királyt. A várban megpihent, de maradása nem volt, Pozsonyba sietett. A nyitrai várőrség legvitézebb harczosaiból védő-csapatot alkotott s ezzel folytatta útját. Jó részük vele maradt, míg a tengerpart biztos menedéket nyujtó váraiba nem ért.
A tatárok jobb szárnya, a sajómezei ütközet előtt két nappal aratott győzelmet Liegnitznél Venczel cseh királyon. Az út tehát nyitva állott a vad csoport előtt erről az oldalról is. Csakhamar Trencsén alatt termettek s a bélai úton haladva, a Vág balpartját, a Nyitra völgyét árasztották el. Diadalútjok az egyes erős várak előtt megszakadást szenvedett. Ostromra nem voltak kellőleg elkészülve. Kevéssel utób, hogy a király elhagyta volt, megjelent az első tatárcsapat Nyitra városa alatt, az egész vidék itt szorongott mostan. Az őrség s a vele egyesült polgárság ismerte súlyos helyzetét, vitézül állott ki a falakra s mindig visszaverte a vad csorda támadásait. A tatár végre is elunta a dolgot, elvonult, s a vármegye főhelye szerencsésen felszabadult. Utóbb, mikor a király megtért övéi közé, első útjainak egyikében hálás szívvel kereste fel Nyitra várát. Itt volt 1243-ban január 13. és 24-e között s rövid időre Turócz várába távozva, február havában ismét visszatért. Hálája jeléül pedig, mint említettük volt, a hős várost, 1248-iki szabadság-levelével, a királyi szabad városok sorába emelte.
A nagy csapás nem akadályozta a jó német szomszédot, hogy meg ne kisértse az országra való hagyományos vágyakodását kielégíteni. Frigyes osztrák herczeg, teljesen védtelennek hivén Magyarországot, rablócsapataival betört a nyugati végekre. Ott azonban embereire talált. Huntpázmán Tamás unokái, Kozma és Ehellős álltak a védelem élén. Kozma tizenöt sebbel fogságba került, Ehellős azonban visszaverte az osztrákot és sértetlenül megtartotta a végeket. Utóbb is, mikor Béla visszatérvén, Frigyes ellen a bosszúálló hadjáratot vezette. Ehellős, akkor pozsonyi ispán a Forgáchok ősi dicsőségét újabb babérokkal növelte.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir