A SZERBEK PANASZAI.

Full text search

A SZERBEK PANASZAI.
Az idő, mellyben élünk, s a körülmények, mik jelen viszonyainkat alkotják, leginkább két szép és nehéz kötelességet róttak a nyilvánosság organumaira. Egyik: megragadni minden alkalmat, melly az ellenünk felzúdult idegen elemek csillapításához közelebb vihet; másik: a részrehajlatlan birálat igaz mértékébe vetni minden nyomatékosabb szót, melly elleneink közől emelkedett; hogy így a közvélemény mindekettőnket kihallgatván azok igaz értékét meghatározhassa.
E kétágú fába akarom vágni fejszémet, midőn jelenleg a szerbekről szólni annyival inkább szándékom, mivel azt panaszolják ellenünk, hogy míg a horvátokkal annyit bajlódunk, azon horvátokkal, „kik századokon keresztűl a magyar alkotmány jótékonyságát élvezék, s csak azért, mert nyelvöket a törvényhozás a magyar alkotmányos élettel öszhangzásba hozni rendelte, a jótévő közös hazától elpártolnak;” ők, kik ügyöket jogosabb alapon hiszik sarkallani, általunk teljesen ignoráltatnak, s még csak eg biztosító vagy felvilágosító hirlapi nyilatkozatot sem érdemeltek.
A szerbeknek előttem fekvő „szózata”, mellynek keserű szavai, s általában ingerült hangulata, elég okul szolgálnak arra, hogy azt a szerb közvélemény focusának tekintsem, fölkelésök okául egyenesen minket magyarokat vádol be, azt állítván, mikép mi őket sem ismerni, sem meghallgatni és érteni nem akarjuk; holott csak ha ezt teszszük, közeledhetük egmáshoz köcslönös bizalommal, s idézhetjük vissza a köztünk hajdan létezett rokonszevet és testvéri szeretetet. – A szerb nép tehát legforróbb ohatjásának vallván a „nemzetegység megszilárditását, a polgárok közti béke és egyetértés visszaállítását”, részéről megteszi az első lépést, s mindenek előtt a historia szövétnekét ragaadja kezébe, hogy múltját kellő világba állítva, velünk magát tökéletesen megismertesse.
Azt mondják: már első fejedelemeink ,nem csak polgári és birtok-, de családi viszonyban állottak az illyrekkel; hosszú sorát tárják elő Radó nádortól fogva Frangepán Katalin anyjáig azon nagy neveknek, mellyeket ők adnának a magyar historiának; huzsonhét vezért neveznek meg, kik 1804-től mostanig a magyar hadseregben diszlettek. Egytől egyig elsorolják a csatákat, mikben a szerb együtt vívott, vérét együtt ontá a magyarral; fölemlítik a számos ütközeteket, mellyekben kitüntetett vitézségökért a historiától „gens belligera” nevet, I. Leopoldtól pedig nevezetes kiváltságokat tartalmazó két diplomát nyertek. És elvégre fölteszik érdemeiknek koronáját, mondván: mikép az osztrák ház fenmaradását, a XVIII. század elején leginkább a szerb katonai erénynek köszönheti, mert ha ők 1740-bn Rákóczi pártjára állottak volna: az osztrák dynastia bizonyosan végveszélybe dől.
És ennyi föláldozásnak, illy ritka hűségnek mi lőn jutalma?
Az, hogy a leopoldi diploma, daczára minden későbbi megerősítéseknek, maig is csak papiroson van, s benne legszebb kiváltságaik hevernek temetve. S még ez csak hagyján! De a török kiveretése után helyreállván a belbéke, rájok nézve a zavarok korszaka kezdődött meg. Nyelvök és vallásukért ezer nemű sanyartatást szenvedtek, és sajgó sebeikre nemv volt gyógyír e széles hazában. Az „országnyomorgató” kormányrendszer alatt nyögve, a magyaroktól gyűlölve és megvetve, szótlanül tűrték a bántalmakat mert ha Bécsbe folyamodtak, tagadó válaszszsal utasittattak vissza, ha az országgyülésnek rimánkodtak, onnan a kormány ellenére tenni nem akaró képvislők szűókkeblűsége idegenítette el őket. „Már ez időből ismeretes előttök az osztrák politica azon fogása, hogy midőn szükséges volt, a magyart a szerbbel most egyesítni, majd ellenséges indulattal egymással szembe állítani tudta.” – A vallás miatti üldöztetéseknek egész lexiconát látjuk magunk előtt, mellyet bevégezve így szólnak: „Ezek a mult században történtek, midőn a görög egyház ügyeit Bécsben, kizárva minden óhitű egyedet, bizonyos Hofdeputatin in illyricis kormányzá.” Ujabb időkben szenvedett sérelmeiket a cath. clerustól mondják származtaknak, azon clerustól, mellynek cath. hite fentartásaért a szerb nép 3 századon át vérét és vagoynát áldozá. S a kormány? clerus tetteit pártolta, vallás-ellenes törekvéseit előmozdította.
„Igy szórattak el azon veszedelmes magvak, mellyek mérges gyümölcsei most a jelenkor áldásait keserítik.”
És most állapodjunk meg, s tekintsünk kissé vissza az elmondott sérelmek és panaszokra.
A szerbek érdemére vonatkozó historiai adatokat illetőleg: nem támasztunk, – pedig támaszthatnánk! – azok szilárdsága ellen kétséget; nem vizsgáljuk, mennyire jogszerű a jelen igényeknek meszsze multban keresni történeti alapot: – szólunk csak a panaszokhoz, mellyeknek igen rövidre vont eme vázlata is elég arra, hogy meggőződjünk, mikép a szerbek sérelmei valóban tetemesek; ezeknél súlyosabbakat csak a magyar nemzet tud felmutatni. De ha ezekben fekszik alapja amaz iszonyatos rablás-, gyilkolás- és pogánymódra kegyetlenkedésnek, mellyet apáinkon és gyermekeinken elkövettek: úgy, istenemre modom „nem tudjátok, mit cselekesztek.”
Hiszen magatok mondjátok, hogy százados elnyomatástokt az osztrák kormánynak köszönitek, azon osztrák krománynak, mellynek ótalmában annyiszor ömlött véretek a magyarokéval együtt, azon absolutisticus tendentiájú, vagy mint ti nevezitek, országnyomorgató kormánynak, mellynek maradéki ha tized ízig mind kolostorba zárkoznak, sem tudják lekönyörgeni amaz istentelenségeket, miket a magyaron, szinte mint rajtatok elkövettek. És mégis, az Austria által elhintett veszedelmes magvak keserű gyümölcsével a magyarokat akarjátok megmérgezni, kik midőn az osztrák igát nyakukból kirázták, lábaitokról is levették a bilincset, s szabdságot hirdettek tinektek is.
Lássátok, ez, ha igazságtalanságnak nem akarnám is nevezni, a legbűnösebb következetlenség!
Hálátlanság vétkét kiáltjátok Austriára, melly iránta tett érdemeitekre kiváltságaitok eltiprásával felelt. És mivel toroljátok meg ezt? Szövetkeztek a magyar szabadság ellen (tehát tin szabadságtok ellen is) a reactióval, azon reactióval, mellynek egyedűli czélja, visszaállítani a régi rendszert, mellyet magatok neveztek országnyomorgatónak és szövetkeztek azon magyar nemzet ellen, melly e rendszert martiusban megsemmisítvén, százados sérelmeitek kútfejét semmisítette meg, melly existentiátokat biztosította, magával egyenlőknek nyilatkoztatott, s testvéries szeretettel nyujtá felétek jobbját.
De, azt mondjátok, „ti a puszta szép szavaknak olly hirtelen hitelt nem adtok, mert a sokszoros csalatás megtanított óvatosokká lenni.” Itt ismét nem kérdem: mikép lehet egyik népnek a másikon puszta óvatosságból kegyetlenkedni; csak azt mondjátok meg: honnan ama képtelenség, hogy midőn a magyar legelőször szól hozzátok úgy, hogy szavának erőt is adhat, – tehát még alkalma sem lehetett titeket megcsalni, – mégis kételkedtek becsületességében, s azon osztrák bujtogató szó után mentek, mellynek csalárdsága tanított benneteket óvatosságra; nem hisztek a magyar szónak, melly jogos panaszaitok méltányos figyelembe vételét és orvoslását igéri, s melly Budáról békét és egyetértést kiáltoz felétek: de hisztek az osztrák szónak, melly mindig tagadó válaszszal utasított el, valahányszor nála igazságért rimánkodtatok, s melly önelismeréstek szerint jól érti a ravasz fogást, szerbet a magyar ellen huszítani, ha saját érdeke úgy kivánja.
Győződjetek meg, (s ha most nem, később bizonyosan átlátandjátok) mikép nem sérelmeitek, nem százados elnyomatás volt az ok, miért ellenünk fegyvert fogtatok; s fölkeléstek keserű gyümölcsei nem a régi osztrák magok terméke, hanem igenis a függetlenségünket nehezen szívelő úőj reactióé, azon ostrák politicáé, mellyről már a régi időben tudtátok, hogy „érti a mesterséget, szerbet és magyart ellenséges indulattal állítani szembe, valahányszor saját érdeke (melly mindig a népek elnyomása volt) úgy kivánta.” – Szathmáry Károly

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir