Fővárosi ujdonságok.

Full text search

325Fővárosi ujdonságok.
Tegnap délelőtt szép nemzeti ünnep volt falaink között. Az első magyar sorezred avattatott nemzetivé. A porosz herczeg nevű gyalog ezred első zászlóalja megkapá magyar zászlóját, s esküvék reá hűséget, a hazának, királynak s alkotmánynak példátlan buzgósággal. A zászlóanya gr. Batthyány Lajosné volt, évek óta csillaga nemzeti ünnepeinknek. A derék vitézek ujjá szülöttekűl érzék magokat, a nemzeti lobogót látván lengeni soraik felett, és szentelhetvén annak véröket. Milly nagy s milly valódi lelkesülés, a had ezen egyszerű de nemes fiaiban, egy példa legyen tanu. A szentelés után egy közvitéz parancs nélkül lépe ki a sorból, tisztelge fegyverével, s lelkesűlten kiáltá: Éljen Kossuth! S az egész zászlóalj dörgő szózata volt visszhangja. De nem igy áll a dolog tiszteikkel. Csak kettő maradt meg nemzeti lobogónk alatt, a többi idegen, és elment. A maradottak egyike Szél volt kapitány, most már örnagy, a másik hadnagy volt, most már kapitány, de nevét – fájdalom – még e perczben nem tudjuk, azonban tudtára adjuk a hazának, hogy dicsőithesse őt és derék társát.
– A radical körebn alakult önkénytes tüzérsereg száma igen nagyra nőtt, s folyvást szaporodik, a gyakorlatok az uj épület udvarán legnagyobb buzgósággal kezdődtek, s ugy is fognak folyni. E haditest olly férfiakból áll, kiknek szivök mélyében gyökeret vert a szabadság szent vallása, s kik készebbek lesznek ágyúik mellett halni, mint azok öldöklő golyóit az ellenség romlására a végső perczig nem használni. Köztök van Kossuth Lajos.
– Tegnap reggel kezdtük ásni a budai sánczokat, az albertfalvi országút mellett. Lelkesítő volt a pillanat az ikerváros lakóit, nem, életmód, és kor különbség nélkül fáradni látni a haza megmentésére, a nagyrészt szokatlan s fárasztó munkában, csüggedés nélkül és jó kedvvel. Romai catholicus pap, zsidó, tanuló, katona nő, öreg, tisztviselő, kereskedő, cseléd, s a polgári társaság minden osztályzata volt képviselve, s a buzgóság mindnyájokban egyenlő. Már délig feltünő sikert mutathatánk, mi a következő napokban még nagyobb lesz, mert a munka már ma több helyen kezdetik meg, s igy több kéz lesz alkalmazható, s nemcsak Budáról jövendenek többen, de a pesti nemzetőrség mig kell, naponként két századot ajánlott munkára. E felett mára váratott Selmeczről 500 bányász, kik Budán fognak szálásolni, s mint szakértők a szent Gellért köves területén igen haszonvehetők lesznek. A haza nevében még egyszer kéretik mindenki részt venni e munkában, s ha lehet jőjön valamelly ásó eszközzel ellátva. A gyűlhely Budán ez egyesség tere, a szarvas kávéház előtt reggeli 7 órakor, de a munka szinhelyén később is szivesen láttatik minden dolgozni akaró.
– Midőn 100 tagból álló követségünk Bécsből megérkezett, s az elnök az eljárás eredményéről a háznak jelentést tett, a többek közt azt is mondá, hogy a küldöttségnek nem sikerült kitudni, kik légyenek jelenleg ő felségének legközelebbi tanácsadói. Ime, az Augsb. Allgemeine megmondja: Pipitz statustanácsnok, Erb és Rosenfeld udv. tanácsosok és a florenczi volt követ, gróf Reviczky Ádám.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir