ODIOSA MATERIA

Full text search

ODIOSA MATERIA
 
(A t. Házból)
[nov. 27.]
Jól megmondta azt a mi Berci bátyánk, hogy odiosa materia. Az csakugyan az. Az egész ülésből a legtöbb haszna volt Jókainak akit zajosan megéljeneztek a rosszabbik oldalon. Jó neki a fapénz is!
Valódi nibelungi harc volt, amit leírni és elképzelni csak úgy lehet, hogy küzdő leventék ádáz csatába keveredve csak egy nagy ködös alaktalan gomolyt képeznek. Majd a Polónyi sisaktaraja látszik magasan… itt egy óriási ökölcsapás a Tisza Kálmán páncélingére… egy karddöfés a szép Berzeviczynek, aki színészi pózba áll az ütközet hevében, vigyázva a gesztusokra is. Dárda csillan, szablya villan… nyereg csúszik… Hohó! Most meg már Hegedüs kerekedett felülre s ő dömöcköli ellenfeleit-pedig csak az imént fetrengett vérben. Szilágyi Dezső rengető buzogányát mozgatja... s nincs vége-hossza, sehol, sehol a nagy fekete mezőn…
…Mars fenn a levegőben a felhők közül nézi az óriási csatározást s fogja a hasát nevettében.
Mert mikor kitisztul a csatatér, nem marad ott senkinek se a keze, se a feje, se a lába, csak a ruhák foszlányai, s azokból az ördög se tudná kiválogatni, melyik lajbi, kinek a köpenyege volt.
Kezdték pedig a dolgot a koronaőrválasztásról (de nem azokról a koronaőrökről van szó, akik a »Korona-kávéház«-at őrizik, hanem akik semmit sem őriznek), – miért is nemsokára közös ülés lesz a főrendekkel – azért használom inkább ezt a gyanús szót, mint a vegyest, mert hiszen anélkül is elég vegyes publikum van a t. Házban.
Berzeviczy Albert annyira otthon érzi már magát a Házban – mint a kis kígyó, ha átmelegszik –, nagyon sokat sziszeg s kezdi a fullánkjait nyújtogatni. Végigszaladt egy csomó emberen, s azok mind megérezték; megborzongott a hátuk.
Hanem iszen Polónyi Géza uram sem ijed meg a maga árnyékától. Ő is sorba klavírozik reciprocitásból a túlsó oldal szónokain. De a legjobb benne az, hogy kimondja: Tiszának nincs joga viccelni.
S mi következik ebből? Bizony nem jó. Az következett, hogy most meg már Hegedüs Sándor kezdett viccelni. S az is igaz, hogy rosszul. De iszen ennél már sokkal elmésebb ember Tisza Kálmán. Csak hadd ő csinálja tovább is!
Göndöcs Benedeket e pillanatban valaki oldalba lökte gyöngéd szeretettel:
– Ébredj fel, atyám! Mert Pauler beszél!
Göndöcs Benedek megnyálazta nehéz szempilláit, azután dörzsölni kezdte őket jó sokáig, mire végképp elnyomhatta az álmot, már akkorra Pauler bevégezte szavait, s Göndöcs már csak azt látta és hallotta, hogy Pauler leül, s hogy a szélsőbal éljenezi.
– De hát melyik oldalhoz tartozom én? – hebegé elhűlve, amint eszméit és mameluk emlékeit rendezni kezdte –, hiszen én még úgy szenderedtem el az Úrban, hogy Paulerrel voltunk egy párton?
Bizony ilyen megfordított világ volt ma a tisztelt Házban, hogy bízvást megzavarhatta a Göndöcs fejét, bármilyen nagy is az.
Nincs az a képtelenség, ami meg nem történt volna ma.
Paulert megéljenezte a függetlenségi párt. A kormánypárt Istóczyval dicsekedett. Mezei beszédét lepisszegte a szélsőbal.
S a legnagyobb képtelenség végre: hogy Tisza Kálmán egy szót se beszélt.
Mi a mennykő! Hát már magokban is meg tudnak élni a mamelukok?!

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir