Összeférhetetlenség

Full text search

Összeférhetetlenség
A gyáriparosoknak régi panaszuk, hogy azon a réven, hogy alig van s a jövőben még kevésbé lesz gyáripari vállalat, mely az állammal üzleti összeköttetésben ne álljon, az összeférhetetlenségi törvény kizárja őket s velük az ipari szakértelmet a képviselőházból. Most a választójogi reform felkeltette átértékeléses hangulatot arra használják, hogy a törvény megjavítása s maguknak a képviselőházba való bejutása mellett dolgozzanak. Ezt a munkát is olyan alaposan, leleményesen és tervszerűen végzik, mint minden munkájukat, s ahogy békeiparból hadiiparrá alakultak s ahogy már készülnek hadiiparból békeiparrá visszarendeződni. Agitálnak sajtóban, politikusoknál, kormánynál – s mint gyakorlati emberek: az ezeknek szétküldött emlékiratba nemcsak panaszt és óhajtást írnak bele, hanem mindjárt kész tervet is, szakaszok s kikezdések szerint jelölve meg, hogy mint kellene kívánságuk szerint megváltoztatni az összeférhetetlenségi törvényt. Ellenfeleiket is feloldják a gondolkodás fáradsága alól, minthogy annak idején az összeférhetetlenségi törvény a korrupció ellen hozatott, az ellen, hogy a vállalatok, benn ülvén embereik a képviselőházban, ezeknek hatalmával ne kényszeríthessék a kormányt, az államra nézve káros velük való üzletekre: a Gyáriparosok memoranduma olyan kautélákat tervel a követelt új szabadság körül, melyek továbbra is kizárnák a népképviseletből a korrupciót, s csak az eddig kizárt szakértelem előtt tárnák fel kapuját.
Egyszóval: az akció átgondolt, a követelés megokolt, s az összeférhetetlenségi törvénnyel tett tapasztalatok után kilátásos volna akkor is, ha nem volna ilyen jól átgondolt s ilyen gondosan megokolt. Mert azóta kitapasztaltuk, hogy a korrupcióhoz nem kell éppen mandátum, s ha a pénznek rossz szándékai vannak, azokat görbe úton meg inkább elérni, mint egyenesen. Mindazonáltal mindez nem fontos – jobban mondva nem ez a fontos. Egy kis igazságtalanságot, sőt a törvényhozásban a szakértelemnek egy kis híját is elnézné az ember, ha valóban, bár csak egy kevéssé is csökkentené a korrupciót. S viszont ha nem is csökkentené ezt, de, mondjuk, egy kis megalázást, egy kis féket, egy kis végességi mementót jelentene minden gazdasági hatalmak számára, amelyek előtt a fogyasztó úgy áll, mint álhatott az ősember a villám, a záporeső, a hó, a jég, a fagy, az áradás és az erdei vadak előtt: az is megérne egy kis igazságtalanságot.
Csakhogy, ahogy az állapotok most állanak: a képviselőházból nem hiányzik sem a korrupció, sem az, amit a vagyon s a tőke gőgjének s hatalmaskodásának lehet nevezni, csak éppen egyoldalúan van meg. Röviden és világosan: az összeférhetetlenségi törvény igen kevés korrupciót és hatalmaskodást szüntetett meg, ellenben egy intézménnyel többel növelte a mi legnagyobb korrupciónkat s a nálunk hagyományos legzsarnokibb hatalmaskodást: azt, amely országot, államot, nemzetet, hazát, kormányzatot, törvényt és törvényhozást és minden közérdeket monopóliumába ád egy érdeknek: a gazdáénak. Az összeférhetetlenségi törvény, mint majd minden intézményünk, szintén arra való, hogy egy ellensúllyal kevesebbje legyen közéletünkben az agrárius érdek egyedülvalóságának. A gazda a maga személyében ül a főrendiházban úgy, mint a képviselőházban, a gazda a maga személyében köt üzletet ugyanazon állammal, amelyet viszont dirigál kormányból, parlamentből és hivataloktól – s mialatt felhangzik a tiltakozás, hogy nem szabad beereszteni az érdekképviseletet a törvényhozásba, mely az egész társadalom közös érdekeinek képviselete lehet csak: valójában s ennek örve alatt az egész törvényhozás egy érdeknek s egy rétegnek érdekképviselete: a gazdáké. Az összeférhetetlenségi törvény egy intézménnyel s egy képmutatással több arra, hogy ez az érdek uralkodjék, hatalmaskodjék s türelmetlenkedjék külpolitikában úgy, mint belpolitikában, s hozzá képest minden egyéb érdek: mit mondjak: illetlenség és tolakodás legyen.
Ez a fontos, a legfontosabb a mozgalom közül, melyet most a gyáriparosok indítottak meg. Az összeférhetetlenségi törvénynek az ő kívánságuk szerint való revíziója, az ő embereiknek a képviselőházba való egyenes be- és visszajuthatása ezért közérdek, ezért érdeke minden egyéb gazdasági és társadalmi rétegnek, még annak is, mely különben osztálybeli vagy érdekbeli ellentétben áll a gyáriparral. Rést törni a kínai falon, megtörni egy monopóliumot, megzavarni egy tekintetek nélkül való mindenhatóságot, mely – a világháború mutatta meg – végzet gyanánt nehezedik az országra: ez olyasmi, ami senki előtt nem lehet közömbös s aminek kedvéért azoknak is a gyáripar igényei mögé kell állniuk, kik különben s a törvényhozásban éppúgy szemben állnak majd a gyáriparosi egyedülvalósággal, mint az agráriussal.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir