GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az utóbbi hónapokban tanúi lehettünk annak, hogy az almásfüzitői timföldgyár munkásai és maga Almásfüzitő polgármestere is milyen keserves küzdelmet folytattak a gyár megmentéséért. Az ötvenes években óriássá növekedett almásfüzitői timföldgyár a településnek és környékének közel 800 dolgozóját foglalkoztatta, és ipari hővel biztosította a település fűtését. A Hungalu - az Állami Vagyonkezelő Részvénytársasággal közösen - tervet és a kormány részére előterjesztést dolgozott ki a veszteséges almásfüzitői timföldgyártás leállítására. Ez a terv az almásfüzitői dolgozók elbocsátását és a települési fűtés új beruházással történő kiváltását tűzte ki célul, és erre nem kevesebb mint 5,1 milliárd forintot kért a kormánytól.
Szakértőink az Állami Vagyonkezelő Részvénytársaságnak egy szakmai privatizációs javaslatot tettek, amelynek értelmében - új termékstruktúrát kialakítva - megmentették volna a gyárat a leállítástól, megelőzték volna a timföldgyáriak elbocsátását, és továbbra is biztosíthatták volna ipari hővel a település fűtését. Itt megjegyzem: körülbelül 2500 lakost - a nagykolónia és a kiskolónia lakosait - érinti ez az ipari hővel való fűtés. Szakértőnket Pál László ipari és kereskedelmi miniszter úr arra kérte, hogy a szlovák minőségi igényeknek megfelelő almásfüzitői timföldgyári modernizációs tervet támogassák, ez 1,2 milliárd forintba került volna - tehát ellentétben az 5,1-del, ez 1,2 milliárd forint.
Ezután, az eredeti szakmai privatizációs tervet is fenntartva, szakértőink várták a tisztelt kormány döntését. Azonban nagy csodálkozásunkra megdöbbentő hír jött. Az ÁV Rt. nem terjesztette a kormány elé sem a saját, sem a mi szakértőink javaslatát, hanem saját kebelén belül villámgyorsan döntött: Almásfüzitőt le kell állítani, és ez 1994. november 1-jén el is kezdődött, több száz dolgozót elbocsátottak.
Szakértőnk 1994. november 4-én és 7-én is kérte a tisztelt Pénzügyminisztériumot, hogy foglalkozzon az üggyel, de választ még ez idáig sem kaptak. Megindult egy "dunántúli Ózd" kialakulása, amely a költségvetést beláthatatlan módon terhelni fogja.
Mivel a költségvetés és az ÁV Rt. is a pénzügyminiszter úr hatáskörébe tartozik, ezért kérdezem a pénzügyminiszter urat: mi lesz az almásfüzitői dolgozók sorsa, és mit kíván Almásfüzitő érdekében tenni? (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir