GAÁL GYULA

Full text search

GAÁL GYULA
GAÁL GYULA (SZDSZ): Köszönöm, elnöknő. Tisztelt Képviselőtársaim! Sasvári Szilárd hozzászólásához szeretnék kapcsolódni. A költségvetés 1998-ban körülbelül 80 milliárd forintot fordít a lakásépítések és a lakásszektor támogatására, az ehhez kapcsolódó különböző kedvezményekre és támogatási formákra.
Sasvári Szilárd felszólalásából az következik, hogy ő ezt az összeget kevesli, ennél többre lenne szükség. Ugyanakkor erre becslést sem mondott, hogy mennyivel lenne többre szükség, mennyi lenne az a pótlólagos költségvetési ráfordítási igény, amely elérhetné a lakásépítések számának megkétszereződését, amit ő úgy becsült, hogy a GDP növekedésére olyan fél, esetleg egyszázalékos növekedési hatást gyakorolhatna. Jó lett volna, ha erre az összegre nézve valamilyen becslést kapunk, hogy mennyivel többet kellene ennél a 80 milliárdnál fordítani a költségvetésnek a lakásépítés támogatására, és jó lett volna arról hallani, hogy milyen forrásból kívánja ezt a többletet biztosítani a képviselő úr.
Nyilván, ha végiggondoljuk azt, hogy ennek lehet az egyik lehetséges forrása, hogy adó- és járulékbevétel-növekedést kezdeményez, akkor ennek milyen negatív hatásai vannak a GDP növekedésére, tehát együtt érdemes a kettőt nézni: lehet, hogy az egyik oldalon van egy pozitív hatás, a másik oldalon egy negatív hatás. Ha nem kíván többletbevételeket ennek a fedezésére fordítani, akkor a költségvetési hiány növekszik ezen keresztül növekszik az infláció, növekszik a fizetési-mérleghiány ennek pár éven belül milyen negatív hatásai vannak a gazdaság növekedésére - erről sem hallottunk.
Tehát a dolog túl egyszerű és túl meseszép, ha csak egyik oldalát tekintjük a dolognak. Ha megpróbáljuk a közgazdasági összefüggéseit egy kicsit szélesebben nézni, akkor kiderül, hogy nem olyan egyszerű a feladat. Nem olyan egyszerű, hogy csak elhatározás kérdése, költsünk rá többet, és mindenki boldog lesz a végén, a gazdaság növekszik, a lakások száma gyarapszik és semmiféle kedvezőtlen hatása nincs. Sajnos, a feladat ennél nehezebb.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir