MEZŐ ISTVÁN

Full text search

MEZŐ ISTVÁN
MEZŐ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A dohányzás súlyosan károsítja az ön és környezete egészségét - olvasható szeptember óta a dohánytermékek reklámjain, az újságokban, az óriásplakátokon. Ez némi örömmel tölt el, annál is inkább, mert e szöveg létrejöttében aktívan közreműködtem módosító indítványaimmal. Sőt, örömöm tovább nőtt, amikor a kormány beterjesztette a nemdohányzók védelméről szóló törvényjavaslatot.
Hogy aztán örömömbe üröm is vegyült, annak több oka van: még a nyáron napvilágot látott több újságban is és azóta szinte minden sajtótermékben folyamatosan egy felhívás a 12 hetes tűzijátékra, melynek lényege, hogy össze kell gyűjteni 10 dobozt az egyik cigarettafajtából, és be kell küldeni a nyeremény 80 millió forint értékű. S hogy a játék komoly volt, íme a bizonyíték: az egyik napilap az október 24-ei számában (Felmutatja.) egy egész oldalon közli, hogy kik nyertek a játékban 3 házat, 5 gépkocsit, 100 videót, 300 takarékbetétkönyvet.
Szóval, ez egy játék, amikor olyan termék vásárlására buzdítják a lakosságot, mely súlyosan károsítja az egészséget? Hogy is van ez? A reklámtörvénynek van egy olyan paragrafusa, mely kimondja: tilos az olyan reklám, mely túlzott alkohol- és dohányfogyasztásra hív fel. Én már akkor megkérdeztem, amikor a reklámtörvény tárgyalása folyt, hogy mi az a túlzott: napi egy vagy két doboz cigaretta. Azt mondanom sem kell, hogy az erre vonatkozó módosító javaslatomat lesöpörték.
Egyébként roppant kíváncsi lennék, hogy az a cég, amely 80 millió forintot áldoz az ilyen játék nyereményeire, az ugyan mennyit áldoz a dohányzás miatt keletkező betegségek gyógyítására? Vajon hány tüdő- és gégerák ér fel egy nyereménygépkocsival? Úgy gondolom, farizeus magatartás az, amikor ugyanaz a plakát minél több cigaretta elszívására ösztönöz, és egyben közli - mert muszáj -, hogy a dohányzás súlyosan károsítja az ön és környezete egészségét.
A másik bánatom: október 6-án a parlament elkezdte ugyan a nemdohányzók védelméről szóló törvény tárgyalását, de aztán a vezérszónoklatok elhangzása után azt elnapolta, és eldugták olyan messzire, hogy már nem is látszik. Bízom benne, hogy csupán azért, mert sok más törvény van napirenden, és nem azért, mert nem fontos. És abban is bízom, hogy e törvény elfogadására még ebben az évben sor kerül.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir