BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA, a szociális és egészségügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! A szociális és egészségügyi bizottság szeptember 17-én tárgyalta meg a nemdohányzók védelméről és a dohányzással kapcsolatos egészségkárosodás megelőzéséről szóló törvény általános vitára való alkalmasságát.
A bizottságunkban Kereszty Éva helyettes államtitkár asszony tájékoztatót tartott a törvény előkészítő munkálatainak az előzményeiről. Elmondta, hogy ez a sokadik változat, ami most végül is benyújtásra került. Azért sokadik ez a változat, mert kompromisszumok tömegét kellett megszülni ahhoz, hogy eljussunk idáig, és benyújtásra kerüljön ez a törvény. Ezek a kompromisszumok megjelennek a hatályba léptetés elnyújtásában; például nagyon hosszú munkajogi egyeztetési eljárásokra volt szükség ahhoz, hogy végül is közmegegyezéssel bekerüljön a törvénytervezet. Természetesen a nemzetközi tapasztalatokat is számításba vették a törvénytervezet előkészítői.
Több képviselőtársammal nagyon mély keserűséggel idéztük fel ezen a bizottsági ülésen azt a vereséget, amit a gazdasági reklámtörvény elfogadásakor az egészségvédelmi szempontokat képviselők elszenvedtek. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.) Máig fájlaljuk, hogy a rászoktatást nem sikerült a reklámtörvényben erőteljesebben és határozottabban fékezni. És ezért is örülünk annak, hogy ha már ott elszenvedtük ezt a vereséget, akkor legalább a dohányzási szokások szabályozása mentén próbáljunk meg eredményes lépéseket tenni.
A törvénytervezet tárgyalása során lebonyolítottunk egy rövidebb fogalomértelmezési vitát, de természetesen legtöbbünket az érdekelte, hogyan fogják majd szankcionálni ezek a paragrafusok a törvény megsértését. Az államtitkár-helyettes asszony felhívta a figyelmünket, hogy nem véletlenül egészségvédelmi bírságnak fogalmazza a törvénytervezet a benyújtásra kerülő új szabályt, szankciót; nem véletlen, hogy ezt nem dohányzási bírságnak keresztelték el; távlati tervei is vannak ezzel a bírságtípussal a népjóléti tárcának.
Úgy értékeltük, hogy ez az első igazán komoly gyakorlati lépés, amelyik az intézményekre, az intézmények felelősségére teszi a hangsúlyt, és nem annyira az egyének felelősségére.
Nagy volt az egyetértés a bizottságunkban a törvénytervezet megítélésével és szükségességével kapcsolatban, így nem is húzódott hosszúra ez a vita. Abban a reményben döntöttük el az általános vitára való alkalmasságot, hogy itt a parlamentben a tárgyalás során sem fog időben elhúzódni ennek a törvénynek a vitája.
Végül is 14 igen szavazattal a bizottságunk általános vitára egyhangúlag támogatta a benyújtott törvénytervezetet. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
(16.40)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir