DR. FAZAKAS SZABOLCS

Full text search

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Igen tisztelt Elnök Asszony! Igen tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mindenekelőtt a tisztelt képviselő úrnak arra a remélhetőleg költői kérdése kívánok válaszolni, hogy vajon a kormányt kötik-e a törvények és más jogszabályok, vagy ahogy ő fogalmazott, tetszése szerint értelmezheti és alkalmazhatja-e azokat. A kormányt természetesen kötik a Magyar Köztársaság törvényei, egyéb jogszabályai, és azokat a kormány tiszteletben is tartja. Ez a villamoshálózat-fejlesztési hozzájárulás esetén is fennáll.
Megjegyezni kívánom, hogy az interpellációban hivatkozott, a villamos művek kizárólagos állami tulajdonáról rendelkező, a polgári törvénykönyv 172. §-ának g) pontjában foglalt törvényi szabályozás már nincs hatályban.
Áttérve a villamoshálózat-fejlesztési hozzájárulással kapcsolatos szabályozásra, a következőket tartom szükségesnek elmondani. A villamos energia termeléséről, szállításáról és szolgáltatásáról szóló 1994. évi XLVIII. törvény előírja, hogy az áramszolgáltató köteles az új fogyasztó igényét, valamint a szolgáltatásba már bekapcsolt fogyasztók többletigényét is kielégíteni. A fogyasztói igénykielégítési kötelezettség teljesítése csak hálózatfejlesztéssel valósulhat meg. A törvény megalkotása során az Országgyűlésnek döntenie kellett abban, hogy a villamos energia fogyasztói árak tartalmazzák-e a villamos hálózat fejlesztésének költségeit, vagy csak részben tartalmazzák, és a fejlesztési költségekből azok vállaljanak nagyobb terhet, akik érdekében a konkrét fejlesztés szükségessége felmerült.
A törvény megalkotásánál az Országgyűlés azt a helyes döntést hozta, hogy a villamos energia fogyasztói ára a hálózatfejlesztés teljes költségeit ne tartalmazza, ezzel is mérsékelve a költségekre fedezetet nyújtó ár kialakításával kapcsolatos, napjainkban is mindenki által átélt nehézségeket. A villamosenergia-törvény 44. §-a úgy rendelkezik, hogy az árral nem fedezett fejlesztési költségeket azok viseljék, akiknek érdekében az szükségessé vált. A hálózatfejlesztési hozzájárulás mértékéről a törvény konkrétan nem rendelkezik. Annak szabályozására az árhatósági jogkört gyakorló minisztert, ebben az esetben az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztert hatalmazza fel abból kiindulva, hogy az ármegállapításnál el nem ismert fejlesztési költséghányadot állapítsa meg hálózatfejlesztési hozzájárulás formájában.
A törvény felhatalmazása alapján kiadott, a villamoshálózat-fejlesztési hozzájárulásról szóló 26/1995. (VII. 25.) IKIM-rendeletben megjelent szabályozás a kiinduló helyzet kialakítását jelentette, amelyet a villamosenergia- szolgáltatási díjak emelése figyelembevételével időszakonként felül kell vizsgálnunk. A felülvizsgálatnál arra kell figyelemmel lennünk, hogy amilyen mértékben beépülnek az árba a fejlesztési költségek, olyan mértékben csökkentenünk kell a hálózatfejlesztési hozzájárulás mértékét. Figyelemmel kell lenni továbbá arra is, hogy a villamos hálózat megfelelő kiépülésével, sűrűsödésével csökkennek a fejlesztési költségek is. Meg kell vizsgálni azt is, hogy az elmaradt térségek infrastrukturális fejlesztési támogatására szolgáló területfejlesztési támogatásokat hogyan lehetne jobban bevonni a villamoshálózat-fejlesztésekbe, ezzel is csökkentve az egyes térségekben a befizetendő hálózatfejlesztési hozzájárulás összegét.
Az elhangzottak figyelembevételével képviselő úr első kérdésére, miszerint tervezi-e az IKIM a vonatkozó rendelet felülvizsgálatát és módosítását, azt a választ adhatom: igen, tervezzük a rendelet felülvizsgálatát és a szabályozás korszerűsítését. Arra a kérdésre pedig, hogy a hálózatfejlesztési hozzájárulás ellenében a fogyasztók tulajdonrészt kapjanak, azt kell válaszolnom, hogy ez nem tekinthető elfogadható megoldásnak, mert a hálózatfejlesztési hozzájárulás arra nyújt fedezetet, amire a fogyasztói díjak nem tartalmaznak költségelismerést.
Végül arra szeretnék utalni, hogy a hálózatfejlesztési hozzájáruláshoz hasonló közműfejlesztési hozzájárulások alkalmazása az Európai Unió országaiban és más fejlett országokban is ismert, legfeljebb elnevezésükben térnek el a hazai szabályozástól. A legtöbb fejlett országban ezeket bekapcsolási díjnak nevezik. Kérem tisztelt képviselő urat, kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir