DR. RAPCSÁK ANDRÁS

Full text search

DR. RAPCSÁK ANDRÁS
DR. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Sok Miklós van a Kereszténydemokrata Néppártban, sajnos, én András vagyok. (Derültség, közbeszólások.)
Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A hatályos törvényi szabályozás alapján a szolgáltató rendeletben meghatározott hálózatfejlesztési hozzájárulás fizetését kérheti. Eszerint a hozzájárulás mértéke a fejlesztési költség kétharmad része, ugyanakkor az így létesített hálózat ennek arányában nem a fogyasztó, hanem a szolgáltató kizárólagos tulajdonát képezi. Így - teljesen ellentétesen a piacgazdaság, a számvitel, de még a polgári jog alapelveivel is - létrejön egy olyan állapot, amikor az egyik fél által létrehozott érték ellenszolgáltatás nélkül egy másik fél vagyonát növeli. Az áramszolgáltató ugyanis nem a hozzájárulás, hanem a rendszeres díjfizetés ellenében szolgáltat áramot, így a fogyasztó befektetése részben sem kerül kompenzálásra. Tehát a mai magyar valóság az, hogy valamennyi fogyasztó, a polgárok, vállalkozások zsebéből is többszörösen kihúzzák a pénzt.
A legrosszabb helyzetbe azonban az önkormányzatok kerülnek, mivel nincs választási lehetőségük. A helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint ugyanis a települési önkormányzat - többek között - közreműködik a helyi energiaszolgáltatásban és köteles gondoskodni a közvilágításról. A jogszabályok összevetéséből pedig az következik, hogy az önkormányzatok mintegy satuba szorulnak, gondoskodniuk kell a közvilágításról, így hálózatot kell fejleszteniük, de ehhez a fejlesztés forrásainak 72 százalékát elő kell teremteniük, s ha ennek szűkös anyagi helyzetük ellenére eleget tudnak tenni, akkor a hálózat formájában testet öltött vagyonukat egyszerűen és ellenszolgáltatás nélkül elrabolják.
Megjegyzést érdemel, hogy a kizárólagos állami tulajdonban álló villamos hálózatot annak forgalomképtelensége ellenére a jelenlegi politikai kurzus az áramszolgáltató társaságba apportálta, ezzel megszüntetve annak kizárólagos állami tulajdoni helyzetét, viszont az energiavagyon önkormányzatok részére történő kiadását azért tagadta meg, mivel kizárólagos állami tulajdonról van szó.
(15.50)
Ez természetesen ellentmondás, de ha az utóbbi állami álláspont valós, akkor az áramszolgáltató társaságokba történő vagyonbevitel törvénysértő, ezért semmis.
Végezetül figyelembe kellene venni, hogy a hatályos alkotmány szerint sem az állampolgárok, sem a társaságok, sem az önkormányzatok számára ajándékozási kötelezettség vagy terhükre dézsma, illetve harács nem írható elő.
Kérdéseim: Tervezik-e a sérelmezett rendelet felülvizsgálatát? Hogyan tartják összeegyeztethetőnek a piacgazdaság elveivel azt, hogy a privatizált áramszolgáltató társaságok ellenérték nélkül és a hozzájárulást fizetők rovására jutnak jelentős nagyságú vagyonhoz? És végül kérdezem, hogy a kormányt nem kötik-e a törvények és más jogszabályok, avagy tetszése szerint értelmezheti és alkalmazhatja azokat. Várom miniszter úr válaszát. (Taps a KDNP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir