DR. RAPCSÁK ANDRÁS

Full text search

DR. RAPCSÁK ANDRÁS
DR. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Miniszter úr, köszönöm a válaszát - rendkívül diplomatikus volt. Pusztán csak tényként kívánom megállapítani, hogy a rendeletre nem hivatkoztam, interpellációmat tavaly szeptemberben adtam be, tényekre hivatkoztam.
A tények azok, amiket miniszter úr is nagyon helyesen elismert, hogy aki ma villamosenergia-hálózatot épít a saját pénzén, azt kötelező erővel át kell adni tulajdonba a privatizált áramszolgáltató társaságnak. Ez olyan, mintha valakivel megfonatják a kötelét, megvetetik vele és aztán arra felakasztják. Ez nem megoldás, nem válasz erre a kérdésre, hogy tervezik-e ennek a rendeletnek a megváltoztatását, amelyik ezt teszi lehetővé. Nem fogadom el azt a választ, hogy aki ma Magyarországon nem gyertyával akar világítani, az vegye meg magának és adja ajándékba az áramszolgáltató vállalatnak; aki nem fizet érte bért, nem fizeti ki, viszont az ezért nyújtott szolgáltatásért igen tetemes összegeket kaszál le az ország lakosságától.
Egész egyszerűen - mint az áremelések kapcsán a múlt heti interpellációmban már kifejtettem - jövedelemátcsoportosításról van szó, amely jövedelemátcsoportosítás eredményeképpen az állami szektorból a privatizált társaságokba is csoportosítják a jövedelmet, a beruházásokat, a fejlesztéseket ugyanarra a területre, rétegekre, önkormányzatra terhelik rá, és ily módon a privatizációba befektetett összegek mintegy másfél-két év múlva térülnek meg, beruházás, fejlesztés nélkül pusztán belső állami jövedelemátcsoportosítással.
A másik fontos kérdés, a tulajdonok egyenlősége; a jog szerint tehát a magán-, állami és önkormányzati tulajdon, ami sérült. Nem véletlen, hogy közel kétezer önkormányzat pereskedik, tehát nyilvánvaló, hogy itt nem mentek rendben a dolgok. Mindenesetre erre a módszerre, ami az energiaszektor privatizációjában történt, még a nagy privatizátorok, Ali baba és munkatársai vagy Al Capone is elismerően csettintene. Miniszter úr, nem volt megfelelő a válasz. Sajnálom, nem tudom így elfogadni. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir