DR. ISÉPY TAMÁS

Full text search

DR. ISÉPY TAMÁS
DR. ISÉPY TAMÁS (KDNP): Tisztelt Országgyűlés! Kicsit messzebbről kell kezdenem, mert egyes felmérések szerint a damaszkuszi úton változatlan a tolongás, és már sorszámokat osztogatnak, hogy kit érjen a legközelebbi villámcsapás. Így miniszterelnök úr felszólalásából örömmel kellett tapasztalni, hogy a miniszterelnök urat is elérte legalább a villám előszele, mert az egyházak történelmi és társadalmi szerepének tagadásától mai felszólalásában eljutott annak elismeréséig.
Az egyháziasodás első jele - elnézést kérek -: a "Magyarország 2000" konferencián elhangzott, ahol egy felszólalás egyenesen szentté akarta avatni, ezt indítványozta egy felszólaló, hogy a miniszterelnök urat az eddigi tevékenységéért szentté kellene avatni. Gondolom, hogy a vatikáni megállapodás nem érinti a szentté avatási eljárást (Derültség a jobb oldalon.), és a Szentszék fenntartja magának a megállapodásban ezt a jogot, hogy az eljárást változatlanul ő folytassa le. No, ebben a szentté avatási eljárásban van egy tisztség: az ördög ügyvédje. Azt hiszem, ebben sokan felvállaljuk az ördög ügyvédjének a szerepét, akik a szentségnek ezeket az apró megnyilvánulásait egy kicsit megcsipdesik, hogy még időben megálljon a szentté avatási eljárás, és még a boldoggá avatásig se jusson el.
Nézzük már meg, most egy kicsit olyan volt a látszat, mintha a ministráns kezéből a füstölő is ki lett volna ragadva, egy kicsit szállt most a tömjénfüst és egy kicsit eltakarja az általunk ismeretlen megállapodást, hogy mi van a Szentszékkel kötött megállapodásban. Amire a miniszterelnök úr utalt, az egyik, hogy azonos elbírálás alá esnek az iskolai, közoktatási, felsőoktatási intézmények, erre van egy alkotmánybírósági döntés. Ez nyilvánvalóan kötelező. Szájer képviselőtársam már utalt arra, hogy a törvény végrehajtása a végrehajtó hatalom kötelessége. Tehát ezt érdemként nem lehet betudni. A személyi jövedelemadó vonatkozásában szintén törvényi szabályozás van. A többi részletet nem ismerjük. Nyilván üdvözölni kell a Szentszékkel kötött megállapodást, ha ebben nincs csapda: az egyházak egymással történő szembeállítása, a történelmi egyházak egymás közötti megkülönböztetése.
(15.40)
Tehát nyilvánvalóan ennek érdeméről akkor lehet nyilatkozni, amikor a megállapodás valóban az Országgyűlés elé kerül, és a részletei ismertté válnak.
Így üdvözölni kell a megállapodást, de utalni kell az ördög ügyvédjeként arra is, hogy mi történt 1994-től a mai napig: hogy az egyeztetőbizottság tevékenysége ellehetetlenült, hogy először államtitkár nem volt, utána egyeztetőbizottság nem volt, megakadt az ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezése; ami ott előrelépés volt, az az önkormányzatok és az egyházak között létrejött megállapodás.
A másik a törvényalkotás. Valaki ezt úgy jellemezte, hogy a törvényhozási hisztéria korát éljük, és lassan itt már egy elmegyógyintézetté alakulunk át, mert a szabályok szerint egy operettet is legfeljebb két ember írhat meg: a szöveget az egyik, a zenét a másik. Itt 384-en csináljuk a kottát és írjuk a szöveget az előkészítetlenség miatt. Többször felhívtuk a figyelmet arra, hogy végre létre kellene hozni - mindegy, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban vagy az Igazságügyi Minisztériumban - egy kodifikációs apparátust, amelyik megkapja a nyers kottát, a koncepciót, a szakszöveget, azt átírja jogi nyelvre, a normaszöveg nyelvére, az újból átmegy a szakszűrőn, és akkor itt egy előkészített törvényjavaslat kerülne az Országgyűlés elé - így nem kellene 5-600 módosító javaslatról itt vitatkozni!
Ami viszont a miniszterelnök úr felszólalásában még törvényalkotási feladat, erre szoktam azt mondani, hogy az etetőlegények gyorsasága és a malom őrlési sebessége között akkora a különbség, hogy fogaskerekek fognak törni. Ez feldolgozhatatlan! Ami jelenleg az Országgyűlés asztalán fekszik, már az feldolgozhatatlan, nem pedig, ami itt vár ránk!
A harmadik kérdéssel kapcsolatban - miután le vagyok maradva az újságolvasásban - a történetet a miniszterelnök úrtól hallottam. Elég ügyetlen dolog ilyen nyíltan; a sikerdíj százalékát kell kikötni, az sokkal jobb megoldás, és az összeg is több lenne 20 millió forintnál.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir