DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Miniszterelnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Abban a sorrendben szeretnék reagálni az elhangzottakra, ahogy azt Horn Gyula miniszterelnök úr előadta.
Első lépésben a Vatikánnal kötött megállapodásról szólnék néhány szót. Valóban, ebben az ügyben a sajtóban és később az Országgyűlésben is ez a kérdés több ízben felszólalásoknak, cikkeknek, nyilatkozatoknak vált tárgyává. Leginkább talán azért, mert azokkal értek egyet, akik szerint egy ilyen horderejű, valóban a nemzetközi jog szabályai szerint megkötött megállapodással kapcsolatban célszerű lett volna - mint más ilyen horderejű lépések esetében is - legalább a parlament illetékes bizottságaiban egy olyan tájékoztatást adni előzetesen, hogy ez ne válhassék a pártpolitikai csatározások tárgyává. Ráadásul különösen sajnálatos ebben az ügyben, hogy amikor már elindultak bizonyos híresztelések arról, hogy itt történt egy megállapodás, onnantól kezdve igazából nem lehetett tudni ennek a természetét sem.
Miniszterelnök úr a Vasárnapi Újságban Belénessy Csabának arra a kérdésére, hogy beszélik, önök megegyezést kötnek a Vatikánnal, szó szerint a következőt mondta: "Pontosítanám: nemcsak a Vatikánnal, hanem a magyar katolikus egyházzal". Ebben a parlamentben a múlt héten egy napirend előtti felszólalás kapcsán éppen Szabó Zoltán államtitkár volt az, aki igen meggyőző erővel bebizonyította, hogy csak a Vatikánnal történik megállapodás, mert a magyar katolikus egyház nem jogi személy; sőt kategorikusan kijelentette azt is, hogy más egyházakkal hasonló jellegű belföldi megállapodás nincs előkészületben, és nem is lesz. Tessék megnézni a jegyzőkönyveket, ez szerepel benne!
Most már ezek szerint nem lehet tudni, hogy a vatikáni megállapodás tartalmaz-e olyat, hogy a magyar katolikus egyházzal az ő kompetenciájukban álló, nem Vatikánnak fenntartott ügyekben is készül-e egy megállapodás, és valóban mi lesz a többi történelmi egyházzal, vagy az ökumené jegyében esetleg ők megegyeztek, hogy őket is a Vatikán képviseli? - ami eléggé furcsa volna.
Azt hiszem, az információ összevisszasága volt az, amely kétségeket vetett fel. Mindamellett azt kell mondanom, hogy a magunk részéről nagyon örülünk ennek a megállapodásnak, és reméljük, hogy ez valóban kiterjed a magyarországi történelmi egyházakra is.
A szóhasználat az oktatásügyben lévő finanszírozásnál egy kicsit megriasztott, tudniillik a miniszterelnök úr szó szerint azt mondta, hogy azonos elbánás lesz az államival. Ez az "elbánás" szó azért nem tetszik, mert az állami oktatással is eléggé elbánt a kormányzat. Remélem, az egyházival nem ugyanez fog történni, sőt az államiban is javulás fog bekövetkezni ezután.
A törvényhozással kapcsolatos feladatokról Isépy Tamáshoz kell csatlakoznom. Miniszterelnök úr érdemi munkát kért a parlamentben. Érdemi munkát nem lehet úgy végezni, hogy a bizottságok hamarabb tárgyalják a napirendre tűzés kérdését, mint el lehetett volna olvasni az anyagot. Azt hiszem, hogy ha azt a két csomagot - amelyet pénteken este, de valakik szombaton kapták meg -, az ezer oldalt a következő szerdáig el tudták olvasni, hogy a bizottságban ebben érdemben állást tudjanak foglalni, lehet, hogy minimum egy gyorsolvasó tanfolyamot el kellene végezniük a képviselőknek. De egy ilyen horderejű lépésnél minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Európa nyugatabbi felén, ahol egy ilyen horderejű lépés történik, ez túlzás nélkül legalább kétévi vitát tesz szükségessé, és ezt mi itt két hónap alatt akarjuk megcsinálni.
Három nap azért nem egy esztendő, mint a mesében! Őszintén szólva az igazi probléma nem is az időkerettel volt a Néppárt számára, mert akárhány órában lehet vitatkozni a dologról, de időkorlát miatt a szakértői háttér képtelen feldolgozni azt a töméntelen anyagot, amelyből épkézláb módosító indítványokkal legalább az érdemi részhez be lehetett volna nyújtani valamit. Éppen ezért kértük, hogy ne az időkereten vitatkozzunk, hanem a részletes vita megkezdésén, illetőleg az általános vita lezárásán. Ez így valóban nem fog menni.
Egyetlenegy megjegyzés a zsarolási ügyre: egészen sajátos, hogy azért zsaroltak nagyvállalatokat, hogy támogassák a Kisgazdapárt és az MSZP választási kampányát. Engedek a miniszterelnök úr kérésének: minden információt nyilvánosságra fogunk hozni. Egyelőre sajátos módon nyugodt lélekkel állíthatom, hogy a Néppárt nevében nem fognak fellépni zsarolással ebben az ügyben, mert gondolom, a nagyvállalkozókat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) nem kell meggyőzni arról, hogy talán egyik párt hegemóniája sem volna kívánatos a következő ciklusban. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir