DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvények betartása jogállamban egy természetes és magától értetődő dolog. Éppen ezért a Fidesz is, mint általában minden józan gondolkodású ember, elítéli a bűncselekmények elkövetését általában, elítéli a bűnözőket, és véleményünk szerint is ronthatja a politika légkörét, ha ez a politikába is beszivárog.
Ugyanakkor meglepetéssel hallgattam a miniszterelnök úrnak azt a megjegyzését, amit már többször hallhattunk a nyilvánosság előtt, hogy a kormány semmiféle intézkedést arra vonatkozóan nem tett, hogy a hatóságok ügyeibe beleavatkozzon. Ezt természetesen nem tette, hiszen egy jogállamban erre nincs lehetősége. Ha ezt tette volna, akkor a kormány is azt cselekedte volna, amit a bűnelkövetők tettek, vagyis bűncselekményt követett volna el.
Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz üdvözli és támogatja a Vatikán és a magyar állam közötti megegyezést. Még akkor is, ha tudjuk, hogy a részletkérdések kapcsán számos tekintetben lesz még vitára alkalom, lesz még vitára mód, és lesznek olyan pontjai magának a megállapodásnak is, mind pedig az ennek alapján születő egyház-finanszírozási törvénynek is, amelyekről vitákat fogunk folytatni. Itt is arról van szó, hogy a törvényeket be kell tartani. A miniszterelnök úr végül is ezt a nemzetközi megállapodás eredményének tekintette, valójában azonban az iskolák finanszírozására vonatkozóan egy alkotmánybírósági döntés kötelezte a kormányt. Tehát azt, amiben megegyezett a Szentszékkel, lényegében már az Alkotmánybíróság döntése alapján saját magának is meg kellett volna tenni.
Üdvözöljük, hogy az ellenzék azon javaslatát, amely korábban megszületett az egy százalék különválasztására, vagyis hogy az adójukat fölajánlhatják külön, ezt a javaslatot elfogadták. Nyilván ennek a részletkérdéseiről is vitákat fogunk folytatni. Az egyházi ingatlanokról szóló törvény betartása pedig nem erény, hanem minden jogállamhoz kapcsolódó személynek és testületnek, így a kormánynak is mindenképpen kötelezettsége. Éppen ezért örülünk annak, hogy hosszú tárgyalások után a kormány nemzetközileg is hajlandó kötelezettséget vállalni arra, amit mind a Magyar Köztársaság alkotmánya, mind az Alkotmánybíróság döntése, mind pedig a magyar törvények amúgy is előírnak. Jobban örültünk volna, ha ezt saját magától, jószántából teszi. Abban is bízunk, hogy ezzel a megegyezéssel az MSZP-SZDSZ-es kormány hajlandó lesz biztosítani a katolikus egyház, a többi történelmi egyház és felekezet megfelelő finanszírozásának elfogadható szabályait.
A Fidesz fontosnak tartja, hogy ennek érdekében a történelmi egyházak számára is elfogadható és támogatott módon és az alkotmánynak megfelelően változzanak a belső jogszabályok. Sajnáljuk, hogy a kormány elkötelezettsége e tekintetben nem lehet teljes, legalábbis politikai értelemben, hiszen a kisebbik koalíciós párt, az SZDSZ ellenzi ezt a megállapodást. Ez azért érdekes, mert éppen ez az a párt, amelynek kezében az egyházakat oly jelentősen érintő ügy, az oktatással, az oktatás ügyeivel foglalkozó tárca van.
(15.30)
A Fidesz éppen ezért fontosnak tartja, hogy alapos vita után és a többi történelmi egyház bevonásával szülessen meg a javaslat, és fogadja el az Országgyűlés.
Azzal kapcsolatban, amit a miniszterelnök úr a törvényhozási programmal összefüggésben mondott, szintén nagyon meglepődtünk, hiszen egy meglehetősen hosszú listát tárt elénk, amelynek a beterjesztését a közeljövőben tervezi a kormány. Ezek között olyanok is szerepelnek, amelyekről korábban nem esett szó, és számos olyan van, amelyet már jóval korábbra ígért ez a kormány. Attól félünk, hogy az a helyzet állhat elő e tekintetben is, mint a nyugdíj vagy az igazságügyi csomag tekintetében, hogy a kormány hosszú időn keresztül ígérget, a végén beterjeszt valamit és aztán az utolsó pillanatban akarja a parlamenttel letárgyaltatni.
Tudjuk, hogy az önök gondolkodásában minden egyes vitára, a különböző nézetek egyeztetésére fordított perc elvesztegetett és haszontalan időnek számít, de véleményünk szerint ez a demokrácia lényege, ezért nem tartjuk elfogadhatónak, hogy statáriális eljárásban tárgyalják meg a különböző törvénycsomagokat, amelyeket most a kormány hirtelen, hároméves álmából felébredve a parlament elé terjeszt. Éppen ezért azt gondoljuk, hogy ezeknek a kérdéseknek a megvitatására megfelelő időt kell szánni. Érdekes időpont, amit a miniszterelnök úr kiválasztott, hogy éppen a rendkívüli ülésszak kezdetének küszöbén jelenti be azt, hogy választási programjában, illetve kongresszusi felajánlásában milyen törvények szerepelnek még.
A Fidesz a maga részéről természetesen azoknál a törvényeknél, amelyek a polgárok helyzetének javítását szolgálják, a vitában el fogja mondani a véleményét, és lesznek talán olyan törvények is és lesznek ebben olyanok is, amelyeket támogatni tudunk (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ugyanakkor azt a sietséget, amit a kormány az utóbbi időben tanúsít, nem értjük, kizárólag választási propagandaokokkal tudjuk magyarázni.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir