DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Miniszterelnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy először a Szentszékkel kapcsolatos megállapodáshoz szóljak hozzá, és egy kicsit távolabbról kezdjem, mint ahogyan képviselőtársaim tették.
Ezen a héten fogjuk ünnepelni a magyar szabadelvűség alapító okiratának, az ellenzéki nyilatkozatnak a 150. évfordulóját. E nyilatkozat szerzője Deák Ferenc, aki ebben a Házban, ahol most vagyunk, 1873-ban az egyházjogi vitában kifejtette azt a fontos (Moraj az ellenzéki padsorokban.) álláspontot, amelyet mi magunk is fontosnak tartunk, és amelyek meghatározzák a mai modern Magyarországot. Ő fejtette ki először világosan és egyértelműen, hogy szét kell választani az államot és az egyházat, hogy az egyházakra nézve is káros az állam túlzó befolyása, és az egyházak ügyeit a felekezeti jogegyenlőség alapján kell intézni, és törvényeknek kell szabályozni ezeket a kérdéseket. A sorrendet tehát világosan kifejtette és meghatározta Deák Ferenc. Mi magunk most is ezt tartjuk érvényesnek.
Úgy gondoljuk, az lett volna helyes, az óvta volna meg a tisztelt Ház tekintélyét, ha itt a Házban ezeket a kérdéseket, a szükséges törvénymódosításokat együtt végeztük volna el, és ezt követően kerülhetett volna sor arra a megállapodásra, amely egyébként minden bizonnyal fontos és meghatározó szerepet tölt be a magyar állam és az egyház közötti viszonyban. Nem vitattuk az első pillanattól kezdve, sőt kitartóan támogattuk a kormányt abban a törekvésében, hogy a kormányprogramban vállalt célkitűzéseket, az egyházak finanszírozásának kérdését, az egyházi oktatás megoldatlan kérdéseit együtt, közösen, megnyugtató módon, mindenki számára elfogadható megoldásokat keresve oldjuk meg. Erre minden esély megvan.
Bízom abban, hogy a jelenlegi megállapodás is hozzá fog segíteni ezen célok eléréséhez. Ma azonban a tisztelt Ház nincs abban a helyzetben, hogy ezt pontosan megítélje. Nem tudom, hogy képviselőtársaim mennyire ismerik a részleteket.
(15.50)
Mi magunk csak korlátozottan vagyunk ennek birtokában. Bizonyos fontos dokumentumokat ma láthattunk először, s arra, hogy az egész kérdésről véleményt formáljunk, nyilván csak ezt követően kerülhet sor.
Azt azonban érzékeljük - és ezt már több képviselőtársam is szóvá tette -, hogy az eljárás során a felekezetek közötti jogegyenlőség elve sérelmet szenvedett. Helyesebb lett volna, ha valamennyi történelmi egyházzal együtt folynak ezek a megbeszélések, ha nemcsak kiterjesztik a Szentszékkel kötött megállapodás eredményeit a többi egyházra, hanem azok alkotó módon részt vehetnek ebben. Helyes lett volna, ha az önkormányzatok, amelyek nagyon is érintettek ebben a kérdésben, szintén több ismerettel rendelkezhetnek, és helyes lett volna, ha elkerüljük mindazokat a talán félreértéseket, talán zavaró momentumokat, amelyek ebben a vitában akkor merültek fel, amikor még valójában a részleteknek nem voltunk, nem vagyunk a birtokában.
Ezzel együtt szeretném jelezni, hogy itt elhangzott egy képviselőtársunk részéről az egyházellenesség vádja. Úgy gondolom, a Szabad Demokraták Szövetsége nem vádolható egyházellenességgel. (Zaj, derültség, közbeszólások a jobb oldalról: Ááá!) Ma sem az egyházak ellen lép fel, hanem éppen az állam és az egyház szétválasztásában az egyházak érdekeit is védelmezi; következetesen azon az állásponton volt, hogy az egyházaknak fontos szerepük van a társadalomban, ezt a szerepet be kell hogy töltse, de az állam nem gyámkodhat fölöttük, és a funkciókat nem szabad összekeverni. (Közbeszólások a jobb oldalról.)
Szeretnénk elkerülni azokat az ideológiai háborúkat, amelyek a magyar egyház és a magyar állam között az elmúlt évszázadban gyakran előfordultak. Az a törekvésünk, hogy az egyházak a legmegfelelőbb megoldásokat találják meg, s ez csak akkor érhető el, ha széles körű konszenzus övezi ezt a kérdést, ha mindenki, aki érintett, véleményt nyilváníthat ebben az ügyben, ha a parlament valamennyi pártja - és itt az ellenzéki pártokhoz is szólok - hozzájárulhat annak a hosszú távra szóló kedvező megoldásnak az eléréséhez, ami mindannyiunknak az érdeke.
Tisztelt Ház! Ebben a helyzetben a Szabad Demokraták Szövetsége úgy érzékeli, hogy a ma elkezdődött egyeztetéseknek ebben a formában most nincs értelme. Úgy érzékeljük, hogy a parlamentnek nincs lehetősége arra, hogy a megállapodásban érdemi, lényegi, a tisztázatlan kérdéseket rendező megoldásokat, javaslatokat terjesszen elő.
Úgyhogy amit tehetünk, az nem más, mint bizalom azon államférfiak és egyházi férfiak bölcsességében, akik erre a megállapodásra jutottak, hogy a megállapodás megnyugtatóan rendezze azokat a felvetett kérdéseket és problémákat, amelyeket nemcsak a Szabad Demokraták Szövetsége, hanem sok tízezer, százezer (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) magyar állampolgár is átérez.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban, szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir