DR. CSIHA JUDIT

Full text search

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Nagyon köszönöm, és megtisztelő az a bevezető néhány mondata, amiből az derül ki, hogy ebben a műfajban mi már egy összeszokott páros vagyunk - csak ez egy másik minőség most.
Azt mondanám elöljáróban, hogy az iratok rendezése és rendbetétele - bármennyire is hízelgő lenne rám nézve - nem az én hivatalba lépésemmel kezdődött. Az Állami Számvevőszék jelentésével egyezően szeretném tájékoztatni a képviselő urat és a közvéleményt, hogy 1995-ben első ízben készült az állami privatizációs szervezetre bízott vagyon egészére olyan kimutatás, amelyet könyvvizsgáló a számviteli törvény alapján ellenőrizni tudott, és ellenőrzött is. Ennélfogva 1995 óta az ÁPV Rt.-nél a vagyonváltozás nyomon követhető.
Ezt a folyamatot erősítették az azóta megtett további intézkedések; ami nem könnyű, hiszen egy-egy ügy iratai több helyről rakhatók össze, aminek alapvetően két oka van. A privatizációs szervezetek megalakulásakor - most a jogelőd szervezetekről beszélek - nem fordítottak kellő figyelmet az irattározás szabályozására. Az 1994-ben lefolytatott vizsgálataink azt mutatták, hogy az irattári rend, az ügyviteli rend szabályozása sűrűn és sokszor követhetetlen módon változott, ehhez nagyon nehezen tudott igazodni az apparátus. A másik oka az volt, hogy a belső átszervezéseknél, a szervezetek átalakításánál, illetve összevonásánál, költözködéseknél szükségképpen hiányoztak iratok az egyes tranzakciókból, hiszen nehezen lehetett a privatizáció folyamatos működtetése mellett a kellő szervezettséget ebben az ügyben biztosítani.
Jelenleg - és ezt közbenső válasznak szánom - még nem lehet pontosan megállapítani, hogy egy-egy tranzakció aktái részben eltűntek-e, vagy csak különféle helyeken lelhetők fel.
A privatizációs folyamat lezárásának részeként néhány hónappal ezelőtt hozzáfogtunk a privatizációs iratok archiválásához, felhasználva a korábbi nyilvántartásokat. Az iratrendezés megkezdődött. Egy gondot azért jelezni kell: központi számítógépes iktatás csak 1993 óta folyik, tehát az azt megelőző évekre ezt manuálisan kell összerendezni.
Egyik legfontosabb feladatunknak tekintettük a szerződéstár rendezését. Elmondhatom, hogy az eddig lezajlott valamennyi privatizációs tranzakció szerződései most már megtalálhatók, a hozzájuk tartozó alszámos iratok egyike-másika azonban még nincs meg. Külön dokumenttárba helyezzük a testületi ülésekre készült döntés-előkészítő anyagokat mint alapdokumentációt, továbbá az üléseken hozott döntésekről számozott, hitelesített, írásos formában is megjelent határozatokat. Ez utóbbiak rendezése is folyik, és az 1994-et megelőző irattári anyag még nem alkalmas betekintésre.
A munka nagyságrendjére vonatkozóan említeném meg, hogy az ÁPV Rt. irattárában jelenleg 1300 folyóméternyi iratanyag még feldolgozás előtt áll. A munka várható eredményeként - amit az év végére szeretnénk biztonsággal befejezni - remélhetőleg az irathiányok a minimumra csökkennek, továbbá a Belügyminisztérium és az Országos Levéltár szakembereivel egyeztetetten készülő archiválási rendszer a jövőben biztosítani fogja a megfelelő visszakeresési lehetőséget és kutatómunkát is.
Összegezve tehát, a kérdésekre a válaszaim a következők. Megvizsgáltam a dokumentálási és nyilvántartási tevékenységet, és az ÁPV Rt. vezetésének javaslatokat tettem, hogy hogyan folytatódjék a munka. A teljes privatizációra vonatkozóan a dolog természeténél fogva még nem lehet számszerűsíteni, hogy mennyi ügyirat hiányzik, de az ÁPV Rt. megalakulása óta ez a kérdés biztonsággal ki is zárható. Becslések természetesen vannak, hogy milyen mennyiség hiányzik, ez az összegészhez képest kis százalékot jelent.
Kérem a válasz elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir