BARSINÉ PATAKY ETELKA

Full text search

BARSINÉ PATAKY ETELKA
BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy folytassuk az előbb elhangzott témát, és a napirend előtti hozzászólásomban csatlakozzam a média körüli problémákhoz.
Folyik a kereskedelmi rádió- és tévécsatornák pályázata. Nem kevésről van szó, és elvárható a gondos előkészítés. Hogy ellenzéki pártként miért kérünk szót ebben az ügyben? Azt kell hogy mondjam, azért, mert konstruktív ellenzékként szeretnénk felhívni a kormány figyelmét egy most még látens problémára, ami nagyon rövid időn belül élő problémává válhat.
A pályázat nyerteseinek műsor-szolgáltatási díjat kell fizetniük. A médiatörvény készítésekor a Pénzügyminisztérium úgy nyilatkozott, hogy a műsor-szolgáltatási díj tárgyi adómentes, tekintettel az áfatörvényre és a KSH-besorolásra. Majd a privatizációs pályázat kiírásakor a PM - igen nagy késéssel - ennek pont az ellenkezőjét nyilatkozta; vagyis úgy foglalt állást, hogy a műsor-szolgáltatási jogosultságot vagyoni értékű jognak kell tekinteni, és az így befizetésre kerülő díj áfaköteles. Az áfa - például a televízió esetében - a műsor-szolgáltatási díj 20 százalékát, legalább 2 milliárd forintot tesz ki. A viszonylag rövid időn belüli, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok után a többféle értelmezés miatt felvetődik az a kérdés, hogy a pályázó visszakapja-e az áfát vagy sem, és erre a kormány a pénzügyi bizottság múlt heti ülésén sem adott egyértelmű választ.
A Néppártnak az a véleménye, hogy a kereskedelmi adók bevételük jelentős részét reklám-, propaganda- és hirdetési tevékenységből nyerik, amelyek áfakötelesek, és mint olyanok, visszaigényelhetők. Felhívjuk a kormány figyelmét arra, hogy ebben a kérdésben egyértelmű állásfoglalás szükséges, mert mindenfajta bizonytalanság kockázatot jelent a befektető számára, és minden kockázat csökkenti az árat. Kérdés persze, hogy ez az árcsökkenés kinek az érdeke.
A parlament a lehetőségek határain belül megfelelő médiatörvényt hozott. A végrehajtás azonban tele van bizonytalansággal. A jó privatizációhoz egyértelmű játékszabályok kellenek. Nem öregbíti az ország hírnevét, ha utólag bírósághoz fordulnak a befektetők. Itt most nem kevés pénzről - kétmilliárd forintról - van szó. A Néppárt javasolja a kormánynak az egyértelmű állásfoglalást. Köszönöm szépen. (Taps az MDNP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir