BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Szeretném emlékeztetni önöket arra, hogy mindaz, amit frakcióvezető-helyettes úr felszólalásában kifogásol, a múlt héten egy olyan vita keretében került napirendre, amikor a március 15-i megemlékezésekről folyt napirend előtt a vita.
Szeretném emlékeztetni önöket arra, hogy 1848-ban a 12 pont egyik legfontosabbika az volt, hogy felelős magyar kormány legyen Pesten. E követelések alkalmából a magyar parlament egyik politikusa - magát felelős politikusnak minősítve - megjelent egy tüntetésen. Ez még csak hagyján, nem szokatlan, az sem különösebben említésre méltó, hogy ezen a tüntetésen hozzászólva mint költőfeleség úgy vélte, hogy Magyarországon az ország élén jobb lenne, ha költők állnának, nem pedig szakértők. (Gyimóthy Géza: Ezt ti, mint szakértő kormány megmutattátok! - Zaj.)
Ami új volt, tisztelt képviselőtársam, az az, hogy az Országgyűlés egyik alelnöke, maga is közjogi méltóság, ezen a megemlékezésen azt találta mondani, hogy: "nem szégyellik megkoszorúzni az emlékműveket azok, akik ma is hóhérok." Ez a kijelentés, hölgyeim és uraim, több mint retorikai túlzás, ez politikai felelőtlenség.
A tudósításokból nem derült ki, hogy alelnök asszony kikre is gondolt pontosan: az ország más közjogi méltóságaira; a szintén koszorúzó polgármesterekre; a szintén koszorúzó országgyűlési képviselőkre; a spontán koszorúzó magyar állampolgárokra? Ezekre, sajnos, nem kaptunk választ, és nagyon sajnálom, hogy Torgyán József inkább mellébeszélt, ahelyett, hogy valóban a politikai kultúrát veszélyeztető jelenségekre válaszolt volna.
Ha van március 15-ének üzenete, és szeretnék az elejére visszatérni... (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.) - befejezem, elnök úr -, akkor a magyar népnek azt kívánom, hogy felelős politikusi magatartást tapasztaljon politikusai részéről. Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir