DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Halk és csendesebb vizekre, a média vizeire szeretnék evezni a napirend előtti felszólalásomban, ugyanis egyesztendős a médiatörvény, egyéves ez a törvény, és sokéves a válság a média lápvilágában - még akkor is, ha itt-ott érezhetően talán csökkenően is.
A törvénnyel szabályozott átalakulás első esztendejéről elkészítette beszámolóját az Országos Rádió és Televízió Testület, a Magyar Televízió és a Hungária Televízió Közalapítvány is. Itt az ideje tehát, hogy az értékelést a tapasztalatainkkal összevessük.
Mit ír elő a médiatörvény? A szabad, független rádiózás és televíziózás megteremtését, a véleménynyilvánítás szabadságának elősegítését. Előírja a tájékoztatás függetlenségének, kiegyensúlyozottságának és tárgyilagosságának, a tájékozódás szabadságának biztosítását, és előírja a vélemények és a kultúra sokszínűségének érvényre juttatását, a tájékoztatási monopóliumok lebontását és kialakulásuk megakadályozását.
Tisztelt Országgyűlés! Végigtekintve a pontokon, ki kell mondanunk, hogy igen kevés történt meg ebből. Legyünk azonban igazságosak, mert megkezdődött végre az intézmények rég várt átalakulása. Az ORTT - az Országos Rádió és Televízió Testület - elszántan dolgozik annak tudatában, hogy a médiatörvény megbuktatása a demokrácia megbuktatása lenne, a médiatörvény kimondatlan oldalazó felfüggesztése, hallgatólagos megegyezés szerinti késleltetése, a demokrácia kimondatlan felfüggesztése volna.
Mivel azonban vannak ilyen jelek, az MDF úgy látja, hogy a médiaválság harmadik és kritikus szakaszába lépett. Amíg az első szakasz körülbelül '92-ig a média szerepértelmezése körüli vitákat jelentette, addig a második a médiaértelmiség körein belüli, mára kiújult szakmai, egzisztenciális harcait hozta.
Ma pedig azt látjuk, hogy lelassult a végrehajtás és a privatizáció, nő a zűrzavar és az egyensúlytalanság, fokozódik a tájékoztatás leplezhetetlen igazodási kényszere, és gyakori a közszolgálatiság megsértése. Pedig az igazodási kényszerek a média érintett embereinek erkölcsi, szakmai hitelét rongálják, folyamatosan kínos helyzetben tartva őket; a közszolgálatiság mindennapos megsértése pedig épp azon úgymond rendetlenség legfőbb eredménye, következménye, melyről megértően szólni nem egyéb kormányzati képmutatásnál, hiszen az már rég nem kérdés, hogy ki kihez áll közel.
Az ORTT összefoglalója pedig nemcsak a helyzetet általában, de a kormányzat mulasztásait is rögzíti a műsorszórási díjaktól a késedelmekig. Ehhez hozzá kell tennünk a parlamenti többség felelősségét is, hiszen az Országgyűlésnek nemcsak a médiatörvény megalkotása volt feladata, de kötelessége lenne végrehajtásának anyagi és politikai támogatása is.
A médiaprivatizációt sem valami fantom lassítja, és ez nem is az ellenzék érdeke. Az ellenzék érdeke az állampolgár nyilvánossághoz való jogainak kiteljesítése, a tárgyilagos tájékoztatás, nem pedig a versenyhelyzet megkerülése, például kelet-közép-európai tévémonopóliumok létresegítésével.
Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Fórum abból indul ki, hogy a médiatörvény végrehajtásában végre összhangot kell teremteni az állami tájékoztatás felelőssége és a nemzeti kultúra támogatása, a közszolgálatiság társadalmi tükörszerepe és a mai magyar gazdaság finanszírozóképessége, valamint a valóságos politikai sokféleség szempontjai között, hiszen a valóságban élünk, nem pedig egy soha, sehol nem létezett liberális állammintában. Ezért kötelessége az ellenzéknek, hogy a kereskedelmi csatornák működtetése kapcsán jó előre felhívja a leendő vásárlók figyelmét arra, hogy Magyarországon nagyon kell figyelni a kényes egyensúlyra, arra, hogy a közszolgálatiság az ORTT szerint is az egyéni újságírói szabadság többoldalú korlátozása és hogy a politikai, nemzeti, kulturális minimumok követelményei szigorúan meghatározandók az üzemeltetőkkel szemben.
Végezetül a panaszbizottságról, melynek működése nyomán még a politikai cenzúra látszata is felmerült. Ennek elkerülésére az MDF a nyilvánosságot ajánlja. Az a javaslatunk, hogy a jogi procedúránál legyen fontosabb az etikai normák betartatása. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Egy pillanat, elnök úr, az utolsó mondatnál tartok, hadd fejezzem be! Ha például a televízióban a panaszbizottsághoz befutott ügyekről külön műsor szólna, melyhez a nézők is hozzászólhatnának, akkor nem volna többé hamis látszat. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Aki pedig a nyilvánosságot szereti, rossz ember lehet ugyan, de cenzor semmiképp.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir